Ceny ropy letí vzhůru, trhy se obávají dalšího vývoje na Ukrajině

Ropné pole Juganskněftěgaz v Západní Sibiři, kde spolu těží Rosněfť a Exxon Mobil

Ropné pole Juganskněftěgaz v Západní Sibiři, kde spolu těží Rosněfť a Exxon Mobil Zdroj: Rosneft

Ceny ropy zastavily pokles a během dne se naopak výrazně zvýšily. Vzhůru je poslala zpráva o údajném střetu ukrajinské armády s konvojem ruských obrněných vozidel, která posílila obavy ohledně ukrajinské krize. Cenový nárůst v pátek odpoledne vysoko přesahoval hranici jednoho dolaru na barel. Na ukrajinské události reagovaly i americké akciové trhy, navzdory počátečnímu růstu totiž začaly oslabovat.

Cena severomořské ropy Brent vykazovala v pátek 18:30 středoevropského času nárůst o víc než 1,30 USD na zhruba 103,40 USD za barel. Americká lehká ropa WTI zdražila v podobném rozsahu na téměř 96,80 dolaru za barel.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko informoval britského premiéra Davida Camerona, že ukrajinské dělostřelectvo zničilo velkou část kolony ruských bojových vozidel, která pronikla na ukrajinské území. Rusko však překročení hranic vojenskými jednotkami popírá.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů)
TYP AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR
Londýn - ICE Brent 103,38 102,07
New York - Nymex WTI 96,77 95,58

„Trh sleduje geopolitické napětí, proto vidíme tento cenový růst,“ uvedl šéf poradenské společnosti Oil Outlooks Carl Larry. V uplynulých dnech přitom ropa zlevňovala kvůli dobrému zásobování trhu a obavám ohledně poptávky.

Cena WTI by tak mohla navzdory dnešnímu nárůstu zaznamenat již čtvrtý týdenní pokles za sebou. WTI je nyní téměř o dolar levnější než na konci minulého týdne.

Graf 15. 8. 2014.Graf 15. 8. 2014. | vagaday@mf.cz

Ukrajinské události měly vliv i na americké akcie. Trh nejdříve zahájil obchodování růstem díky nadějím na pokles napětí mezi Ruskem a Ukrajinou. Pak se však objevila zpráva o zničení kolony ruských bojových vozidel. Dow Jonesův index následně kolem poledne newyorského času vykazoval pokles o 0,8 procenta na 16.578 bodů. Širší index S&P 500 se po poklesu o 0,7 procenta pohyboval kolem 1942 bodů, index technologického trhu Nasdaq Composite ztrácel 0,6 procenta na zhruba 4428 bodů.

Náladu na trhu zhoršila i zpráva o překvapivém poklesu spotřebitelské důvěry ve Spojených státech. Předběžné výsledky průzkumu agentury Reuters a Michiganské univerzity ukázaly, že index důvěry v srpnu klesl na 79,2 bodu z červencových 81,8 bodu. Analytici přitom počítali s růstem na 82,5 bodu.

Prudce vzhůru se ale vydaly akcie výrobce energetických nápojů Monster Beverage. Největší světový producent nealkoholických nápojů Coca-Cola totiž oznámil, že v podniku koupí za 2,15 miliardy dolarů (45 miliard Kč) téměř 17procentní podíl.