Čína postaví rychlodráhu mezi Bělehradem a Budapeští

Srbská železnice

Srbská železnice Zdroj: Srdan Popovic, Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Dohodu o výstavbě nového železničního spojení mezi Bělehradem a Budapeští v srbské metropoli podepsali premiéři Srbska a Maďarska Aleksandar Vučić a Viktor Orbán s čínským premiérem Li Kche-čchiangem. Výstavba vysokorychlostní trati v délce 370 kilometrů by měla začít do poloviny příštího roku a trvat by měla dva roky.

Dohodu premiéři podepsali druhý den summitu 16 zemí střední a východní Evropy a Číny v Bělehradu. Projekt rychlého železničního spojení mezi Balkánem a střední Evropou zapadá do plánu Číny vytvořit z řeckého přístavu Pireus jedno z center vývozu jejího zboží do Evropy. Čínský přepravní gigant Cosco Pacific tam má pětatřicetiletou koncesi na provoz a modernizaci dvou nákladních mol.

„Vznikne tím koridor mezi Čínou a Evropou,“ řekl po slavnostním podpisu čínský premiér. „S pomocí více takových expresních tratí se zvětší rozsah našeho vzájemného obchodu,“ dodal Li. Z vyjádření státníků není jasné, kdo bude výstavbu financovat.

„Chceme, aby studie proveditelnosti a všechny plány byly dokončeny v červnu příštího roku tak, aby trať mohla být postavena do června 2017,“ doplnil Vučić. Díky novému spojení se podle něj zkrátí doba jízdy mezi oběma městy ze současných zhruba osmi hodin na méně než tři hodiny.

Li v úterý oznámil, že Čína založí investiční fond v objemu tří miliard dolarů (66,5 miliardy korun) pro investice ve střední a východní Evropě. Peking se snaží získat pozice v regionu, který je pro Čínu potenciálně lukrativním trhem a výrobní základnou s relativně levnou a kvalifikovanou pracovní silou a s rozsáhlými možnostmi rozvoje při těsné blízkosti Evropské unie.