Metrostav dokončil extrémní dopravní projekty na Islandu a v Norsku

V zimním období bylo běžné, že drsné počasí vyřadilo původní silnici z provozu a odřízlo oblast na týdny od civilizace.

V zimním období bylo běžné, že drsné počasí vyřadilo původní silnici z provozu a odřízlo oblast na týdny od civilizace. Zdroj: archiv E15

V zimním období bylo běžné, že drsné počasí vyřadilo původní silnici z provozu a odřízlo oblast na týdny od civilizace.
Dvoupruhový tunel Dýrafjarðargöng dlouhý 5,3 kilometru protíná náhorní rovinu Hrafnseyrarheiði. Pro místní je velmi důležitý, protože propojuje dva fjordy a řidičům zkracuje cestu o více než 30 kilometrů.
V zimním období bylo běžné, že drsné počasí vyřadilo původní silnici z provozu a odřízlo oblast na týdny od civilizace.
V zimním období bylo běžné, že drsné počasí vyřadilo původní silnici z provozu a odřízlo oblast na týdny od civilizace.
V zimním období bylo běžné, že drsné počasí vyřadilo původní silnici z provozu a odřízlo oblast na týdny od civilizace.
40
Fotogalerie

Na severu Evropy podniká česká společnost Metrostav čtrnáct let. Koncem října dokončila dva projekty. V islandské pustině v neděli zpřístupnila motoristům tunel Dýrafjörður, počátkem listopadu otevře v Norsku projekt dvou tunelů a mostu přes mořský záliv Åstfjord.

Dvoupruhový tunel Dýrafjörður měří 5,3 kilometru a protíná islandskou náhorní rovinu Hrafnseyrarheiði.Pro místní je velmi důležitý, protože propojuje dva fjordy a řidičům zkracuje cestu o více než třicet kilometrů.

V zimním období tam drsné počasí často vyřadilo původní silnici z provozu a odřízlo celou oblast na týdny i měsíce od civilizace.Kvůli karanténním opatřením předcházela prvnímu otevření závor nikoli tradiční slavnost, ale jen symbolická akce v podobě on-line projevu ministra dopravy a místního rozvoje Sigurdura Ingi Jóhannssona z kanceláře v Reykjavíku.

„Jak za ta léta dobře víme, drsný sever vždy připraví stavbařům tvrdou zkoušku, a to nejen fyzických, ale i psychických sil.Letos se k zimě, tmě a samotě ještě přidaly vládní pandemické restrikce a nejistota návratu.Přesto jsme během stavby dokázali vytvořit několik rekordů v rychlosti ražby – vyrazili jsme 111 metrů za týden a 405 metrů za měsíc,“ řekl k projektu, který odstartoval v květnu 2017, Aleš Gothard, předseda představenstva společnosti Metrostav Norge.

Jižní portál tunelu je podle vedoucího projektu Dýrafjörður Josefa Malknechta patrně nejbizarnější místo, na kterém kdy Metrostav stavěl. Společnost užpřitom v zemi vyrazila čtyři tunely o celkové délce 23 kilometrů.Okolí Dýrafjörðuru je ale jednou z největrnějších islandských oblastí, která byla až do zprovoznění tunelu téměř nepřístupná.Přes zimu tam byli technici pět týdnů zcela odříznuti od světa.

„Zažili jsme i vichřice, za kterých jsme nemohli opustit základnu. Jsem rád, že je projekt hotov a nikomu se nic nestalo,“ zdůraznil Malknecht, který na stavbě působil od roku 2017.

Hotovo je i v Norsku

Stavaři a tuneláři Metrostavu dokončili také práce na dvoumiliardové zakázce dvou tunelů a mostu přes Åstfjord v Norsku. Investorovi Trondelag Fylkeskommune stavební dílo jako celek předají začátkem listopadu. Most a tunely budou sloužit místním obyvatelům bydlícím severně od stavby, na ostrovech Hitra a Frøya, a lidem využívajícím místní oblast k rekreaci a také nákladním dopravcům lososů z místních farem.

Tunelů v extrémních podmínkách tuneláři z Metrostavu vyrazili již řadu. Most přes mořský fjord je ale premiérou. Nejnáročnější pro stavební tým bylo zakládání pilířů na mořském dně a instalace ocelové konstrukce za pomoci lodních jeřábů.

„Oblast byla dostupná celkem dobře, ale komplikace byly se zdlouhavým cestováním. Jednalo se o naši první výstavbu mostu na moři, která umožnila efektivní a námi poprvé realizovanou montáž ocelové konstrukce mostu za pomoci lodního jeřábu. Tunelářský tým již projekty obdobných parametrů prováděl, ale z hlediska mostů to byl projekt nejnáročnější. Současně to byl největší projekt, kde Metrostav dodával ražbu tunelů a stavbu mostu v severní Evropě,“ řekl za Metrostav vedoucí projektu Robert Brož.

Celková hodnota realizovaného projektu je v dnešním kurzu 2,032 miliardy korun bez DPH. „Částka je nepatrně snížena o neprovedené práce, ale navýšena o inflaci a vícepráce. Konečné číslo bude vyšší, ale dosud není uzavřeno,“ doplnil Brož.

I severskou stavbu zasáhl koronavirus a s pandemií spojené přerušení prací. Do té chvíle šlo vše podle plánu. „V březnu, v době nejistoty a nevědomosti, jsme všechny zaměstnance dostali zpět do Česka a na Slovensko. Po zajištění bezpečnosti pro naše zaměstnance a i místní komunitu, které bylo projednáno s ministerstvy a úřady obou zemí, jsme se po zhruba měsíci vrátili zpět. I přesto jsme stavbu předali našemu partnerovi ve sdružení před smluvním termínem,“ doplnil problematiku Brož. V době nejnáročnějších prací a montáže ocelových konstrukcí se na stavbě podílelo až osm desítek zaměstnanců Metrostavu z Česka a Slovenska.

S předáním projektů Åstfjord a Dýrafjörður pro české techniky z Metrostavu práce v severských zemích zdaleka nekončí. Tunelářský tým se aktuálně podílí i na výstavbě metra ve Stockholmu.

„Soutěžíme nově mnoho zakázek na severu, jak tunelářské, tak mostařské. Vypisované tendry ale nabraly zpoždění z důvodu první vlny koronaviru, nové zakázky tak začaly vycházet právě teď na podzim. Zahraniční trhy přitom představují asi 40 procent obratu Skupiny Metrostav a příjmy ze severských států z těchto čtyřiceti procent tvoří většinu,“ vypočítal Brož.

Český stavební trh podle něj stále trápí nedostatek velkých zakázek, zejména v oblasti podzemních staveb.Metrostav proto dlouhodobě nachází uplatnění v zahraničí.Island a Norsko nejsou jediné země, kde působí.Jeho stavby znají i ve Finsku, Polsku či Bělorusku. 

Video placeholde
Metrostav staví most v Norsku. • metrostav, e15