Evropská komise prověřuje fungování e-shopu Amazonu

Sklad Amazonu v Dobrovízi

Sklad Amazonu v Dobrovízi Zdroj: Michael Tomeš, E15

Sklad Amazonu v Dobrovízi
Šéf evropské distribuční sítě Amazonu Steven Harman
Šéf evropské distribuční sítě Amazonu Steven Harman
Sklad Amazonu v Dobrovízi
Sklad Amazonu v Dobrovízi
7
Fotogalerie

Akcie Amazonu klesly o 1,4 procenta. Evropská komise prověřuje, jak firma nakládá s daty od smluvních prodejců.

Eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová uvedla jako potenciálně problematickou skutečnost, že internetový obchod Amazonu mohou využívat k prodeji svého zboží i další firmy. Amazon má ale možnost v tomto konkurenčním boji na své platformě využívat data, která od obchodníků získává.

„K tomuto tématu sbíráme podklady. Rozeslali jsme celkem velké množství dotazníků prodejcům, abychom získali úplný vhled do problematiky,“ uvedla na tiskové konferenci Vestagerová. Dodala však, že vyšetřování ještě nebylo oficiálně zahájeno.

Pokud by k tomu došlo a Komise shledala pochybení ze strany Amazonu, americká korporace může čelit pokutě až do výše deseti procent globálního obratu za porušení antimonopolních pravidel EU, připomíná agentura Reuters.

V Evropě Amazon působí od roku 1998, kdy otevřel obchod v Německu a Británii, další postupně spustil ve Francii, Itálii, Španělsku a poslední zatím v Nizozemsku v roce 2014. Ne v každém z nich ale poskytuje plný servis, například v Nizozemsku nabízí jen knihy.