Nápojové etikety pomáhají OTK Group. Tiskárny ztrojnásobily zisk

OTK Group

OTK Group Zdroj: CTK

Kolínské tiskárny OTK Group loni více než ztrojnásobily zisk oproti roku 2013. Podle nezauditovaných výsledků byl loňský čistý zisk firmy téměř 21 milionů korun, důvodem nárůstu byl hlavně větší obrat v divizi nápojových etiket v zemích Beneluxu a v Německu. Uvedl to generální ředitel firmy Petr Jašek. Letos chce závod opět růst. Odběrateli etiket či obalů od OTK Group jsou například firmy Coca-Cola, Heineken či Nestlé.

Tržby byly loni na úrovni 1,2 miliardy korun. Více než půl miliardy korun firma utržila v oblasti flexibilních obalů například pro brambůrky, čokolády, nápoje nebo jídlo pro psy. Zbytek tvořily tržby za etikety.

V těchto dnech firma instaluje nový stroj, investice se pohybuje kolem 30 milionů korun. Závod chce touto investicí navýšit kapacitu výroby etiket. „To načasování je takové, abychom stroj měli připravený před zahájením nápojové sezony a abychom měli připravené kapacity, zaškolené lidi a stroj vyladěný,“ řekl Jašek. V tiskárnách pracuje asi 480 lidí, nové letos firma potřebovat nebude.

OTK Group téměř polovinu výrobků vyváží do zahraničí, vedle Ruska hlavně do Polska a Německa. V letošním roce chtějí tiskárny znovu růst, tržby by se podle odhadů měly vyšplhat na úroveň 1,3 miliardy korun. „Klíčem k úspěchu budou výsledky výběrových řízení, která v tuto chvíli probíhají u některých významných zákazníků,“ doplnil Jašek, podle kterého se firma chce letos rozvíjet hlavně v oblasti flexibilních obalů, a to opět posílením exportu do zemí Beneluxu a Německa.

Odběrateli etiket a obalů z Kolína jsou například společnosti Coca-Cola, Kofola, Plzeňský Prazdroj, Heineken, Budějovický Budvar, Staropramen, Nestlé a další. Kolínský závod byl založen pražským typografem J. L. Bayerem v roce 1879 jako kamenotiskárna, kde byly tištěny nástěnné kalendáře. Nyní jsou tiskárny vlastněny českým finančním holdingem SPG. Do jeho portfolia patří ještě například Slavia pojišťovna, Elektroporcelán Louny nebo Aquapark Čestlice.

OTK Group
Obchodní tiskárny Kolín mají dlouholetou tradici. Závod byl založen pražským typografem J.L. Bayerem v roce 1879. Původně se jednalo o kamenotiskárnu, kde byly pomocí chromolitografie tištěny nástěnné kalendáře a barvotiskové obrázky. První nástěnný kalendář byl vytištěn v roce 1884.
Teprve později bylo započato s výrobou útržkových blokových kalendářů, zřízeno oddělení knihtisku, ofsetového tisku, litografie a rozsáhlé knihařství pro výrobu obchodních knih. Závod se brzy stal největší tuzemskou továrnou na výrobu kalendářů.