ODEMČENO: Koruně hrozí pád, dokument poodhalil účetnictví Xixoio, ojeté tesly zlevňují

Síla Koruny

Síla Koruny Zdroj: Tereza Kovandová

  • Až desetiprocentní propad koruny. Česká měna je příliš silná, soudí trh
  • Sto padesát milionů v trapu a plonkové tržby. Výkazy Xixoio nasvítily pochmurný byznys firmy
  • Ojeté elektromobily Tesly výrazně zlevňují v Americe i v Česku. Přeprodej se už nevyplácí

Odemykáme pro vás tři úspěšné články z tohoto týdne a vybíráme to nejlepší z prémiového obsahu

odemykáme >>>

Až desetiprocentní propad koruny. Česká měna je příliš silná, soudí trh

Koruna se v závěru roku ukázala jako příliš silná měna. Alespoň tak hovoří analytické prognózy vývoje české měny pro rok 2023 počítající s oslabením vůči euru. Společnou řeč nicméně odborníci hledají jen stěží, což je primárně odrazem extrémně nevyzpytatelné politické i ekonomické budoucnosti světa. Na tu přitom právě malé a otevřené Česko doplácí více než velké ekonomiky. Zatímco optimisté z řad analytických dílen vidí korunu na sklonku roku 2023 jako mírně tvrdší měnu, převládající opačný tábor počítá s jejím až desetiprocentním propadem.

odemykáme >>>

Sto padesát milionů v trapu a plonkové tržby. Výkazy Xixoio nasvítily pochmurný byznys firmy

Bezmála stopadesátimilionová ztráta za rok 2021. Takové je základní poselství vůbec první účetní závěrky společnosti Xixoio publikované v tuzemské sbírce listin. Jak uvádí v prosinci založený dokument, společnost podnikatele Richarda Watzkeho tak v předloňském roce prodělala takřka osmkrát více než v roce 2020. Projekt Xixoio, vlastněný Watzkem prostřednictvím taktéž ztrátové britské matky, rozvířil loni na podzim tuzemské byznysové vody policejní razií v pražském sídle firmy. 

odemykáme >>>

Ojeté elektromobily Tesly výrazně zlevňují v Americe i v Česku. Přeprodej se už nevyplácí

Nejen akcie Tesly, ale i ceny jejích ojetých elektromobilů na americkém trhu významně klesly. Tesly „z druhé ruky“ zlevnily mnohonásobně rychleji než vozy ostatních značek, zároveň mizely od obchodníků pomaleji. Pokles cen ojetých tesel je znát i v Česku nebo v Polsku. Dříve si přitom tyto vozy nejenže uchovávaly hodnotu, ale kupci je v řadě případů prodávali dokonce za vyšší ceny, než za které je pořizovali. S tím je konec, což negativně ovlivňuje poptávku po nových modelech. Typicky velmi vysoké marže automobilky Elona Muska se tak dostávají do ohrožení.

VIDEO: Drahé energie a zastropování cen

Video placeholde
• Videohub

Další články z prémiového obsahu:

Miliardová finanční akrobacie: český T-Mobile se štěpí do dvou firem, vyčleňuje vysílače

Na tuzemském telekomunikačním trhu se rozjela transakce dotýkající se miliardových majetků. Zdejší pobočka operátora T-Mobile se dělí na dvě společnosti. Majitel v podobě Deutsche Telekomu založil podnik T-Mobile Infra CZ, do kterého z T-Mobilu přesouvá aktiva spojená s provozem mobilních sítí. Operátor následuje podobné dřívější kroky svých konkurentů, dělením už si prošly O2 i Vodafone.

Plynové kotle jsme museli dát k ledu, jedeme dál na uhlí, říká Pavel Tomek ze Sokolovské uhelné

Turbulence na energetickém trhu a s ním spojené rekordní ceny zemního plynu předznamenaly velký návrat k uhlí, a to i přesto že před válkou na Ukrajině by takový vývoj nečekal ani ten nejkonzervativnější energetik. Jedna z mála firem, které na nové poměry dokázaly rychle reagovat, je Sokolovská uhelná, tedy jeden ze čtyř tuzemských těžařů. Po celý loňský rok nechala skupina odstavenou svou paroplynovou elektrárnu a naopak začala navyšovat těžbu uhlí. „Loni jsme vytěžili přibližně 3,7 milionu tun, byť jsme podle plánů z předkrizového období počítali s těžbou nepřesahující 2,5 milionu tun,“ říká Pavel Tomek, správce svěřenského fondu dědiců Františka Štěpánka. Svěřenský fond je jediným vlastníkem Sokolovské uhelné.

Třísetmiliardová propast. ČNB vyhlíží nejvyšší ztrátu v historii, guvernér chystá terapii

Ztráta, která nemá za dobu existence České republiky obdoby. K takové má za loňský rok našlápnuto Česká národní banka. Jak uvádějí její vlastní statistiky, těsně před Štědrým dnem svítila v účetní kolonce průběžného hospodaření centrální banky rudá číslovka označující ztrátu na pomezí 310 miliard korun. Tak hluboko pod nulu hospodaření centrální banky nepadlo doposud nikdy od rozdělení Československa. Důvodem je boj ČNB s inflací v kombinaci s tvrdou korunou i dědictvím éry devizových intervencí. 

Krskova BHM bude konkurovat Frolíkovi. Koupila polského výrobce nemocničních lůžek

Skupina BHM Group byznysmena Tomáše Krska posiluje na poli medicínských technologií. Od rakouského fondu Emsa Capital koupila stoprocentní podíl v polském tradičním výrobci operačních stolů a nemocničních lůžek Famed Zywiec. Transakce z konce loňského roku podle informací deníku E15 vyšla na nižší desítky milionů eur, tedy stovky milionů korun.

Noční můra českého autoprůmyslu: čínské elektromobily přicházejí do EU, včetně výroby

Ne Tesla, ale čínský BYD. Tak kdysi zněla odpověď dnes již bývalého šéfa koncernu Volkswagen Herberta Diesse na otázku, která automobilka ho nejvíce děsí. Po letech se jeho obavy naplňují. BYD i další čínské automobilky vyrostly natolik, že jim už domácí, největší světový trh s automobily, nestačí. Pouštějí se tak do Evropy. Neomezují se přitom na export, ale postupně budují i výrobní kapacity. A pro český autoland představují hrozbu, shodují se inside.

Huawei v Česku propouští. Její byznys s chytrými telefony zabily americké sankce

Česká pobočka čínské společnosti Huawei zahájila na přelomu roku propouštění, které se podle informací deníku E15 dotkne až desítek pracovníků z celkových téměř 150 zaměstnanců. Firma tak reaguje na obecnou ekonomickou situaci, hlavní roli ale hrají stále přísnější americké sankce. V jejich důsledku utrpěly některé byznysové segmenty technologického kolosu těžké ztráty.

Další články najdete v rubrice E15 Premium