ODEMČENO: Nájemní byty brzy dojdou, investoři tlumí inflaci kryptem, ceny pšenice straší svět

Bytové domy na pražském Smíchově

Bytové domy na pražském Smíchově Zdroj: E15 Michael Tomeš

Byty k pronájmu bleskurychle mizejí z nabídky. Vedle lidí, kteří už nedosáhnou na hypotéky, se na vysokém odbytu projevuje příliv uprchlíků z Ukrajiny. České střadatele mezitím drtí inflace nevídaná od devadesátých let. Odvážní investoři se ji snaží tlumit pomocí kryptoměn. Vysoké ceny pšenice a obavy, že jí na trhu nebude v důsledku ruské agrese na Ukrajině dostatečné množství, už začínají dopadat na některé státy.

Odemykáme pro vás tři úspěšné články z minulého týdne a vybíráme to nejlepší z prémiového obsahu. Pokud chcete číst další zamčené články a mít okamžitý přístup k exkluzivním zprávám, analýzám a k důležitým informacím ze světa byznysu a politiky, podívejte se na naši nabídku předplatného.

Odemykáme >>>

Nájemní byty brzy dojdou. Uprchlíci mohou být impulzem pro státní podporu rekonstrukcí

Byty k pronájmu bleskurychle mizejí z nabídky. Vedle lidí, kteří už nedosáhnou na hypotéky, se na vysokém odbytu projevuje příliv uprchlíků z Ukrajiny. Pokud jim to finanční možnosti dovolí, snaží se postavit na vlastní nohy. Na jeden inzerovaný byt volá v Praze až padesát zájemců, hlásí realitní kancelář Maxima Reality. Znalci realitního trhu se shodují, že bez zapojení státu se problém s bydlením vyřešit nepodaří.

Odemykáme >>>

Kam s penězi. Odvážlivci vyrovnávají inflaci úročením kryptoměn, ale je to stále těžší

České střadatele drtí inflace nevídaná od devadesátých let. Mimořádná situace nutí řadu z nich hledat mimořádná řešení. V konkurenci zhruba tříprocentního úročení bankovních vkladů a poměrně nejistého akciového výhledu je pro leckoho alternativou svět kryptoměn. V něm existuje nemálo digitálních platforem, které nabízejí až dvouciferné úročení vkladů virtuálních mincí. Ještě nedávno přitom byly podmínky na tomto nepříliš regulovaném trhu výrazně atraktivnější.

Odemykáme >>>

Obavy o dostatek pšenice mohou dál utlumovat její vývoz i vyvolat nové Arabské jaro

Vysoké ceny pšenice a obavy, že jí na trhu nebude v důsledku ruské agrese na Ukrajině dostatečné množství, už začínají dopadat na některé státy. Egypt stanovil maximální hladinu cen chleba a snaží se předejít nespokojenosti obyvatel. Odborníci míní, že drahé potraviny mohou v zemi vyvolat nové Arabské jaro a podobné úvahy se týkají i dalších nestabilních států v regionu.

>>> výběr z rubriky E15 Premium

Konec zlatých časů hypotečního byznysu. Apríl lidem skokově vzdálil vlastní bydlení

Tisíce zájemců o hypotéku si od pátku budou muset přiznat, že jim ujel vlak. A nejde o obligátní apríl. Od dubna začala Česká národní banka chladit hypoteční byznys hned několika způsoby. Vedle dalšího zdražení peněz v samotném závěru března je to především nutnost našetřit si na nový byt až pětinu ceny, tedy dvojnásobek dosud potřebných úspor. Na peníze nedosáhnou ani ti, kterým by po zaplacení měsíční splátky půjčky zbylo ze mzdy méně, než káže regulátor. ČNB totiž od dubna oprášila limity pro poskytování hypoték, jež padly na počátku pandemie. 

Česku se rekordně prodraží dluhy. Skutečný šok ale přinesou příští léta

Státu se letos jako bumerang vrátí obří dluhy nabrané během pandemie. Částka, kterou Česko zaplatí na úrocích ze svých dluhů, letos prudce vzroste, a podle odhadů překoná rekordní rok 2013. Zatímco ještě loni vyplatil stát investorům do českého vládního dluhu 42,2 miliardy korun, letos má částka přesáhnout 51 miliard korun, které stát vyplatil před devíti lety. Strmý růst úrokových sazeb navíc hrozí masivním prodražením dluhů v příštích letech, a to až o řádově vyšší sumu.

Apple v Praze rozjíždí vývoj operačních systémů pro iPhony a počítače Mac

Apple se v Česku pouští do vývoje svých klíčových operačních systémů pro telefony, tablety a pro počítače. Nejhodnotnější společnost na světě podle informací deníku E15 v Praze staví odborný tým, který se má zabývat vývojem systémů iOS a macOS. Ty mají globálně více než miliardu aktivních uživatelů.

Nechte být řepku, vsaďte na potraviny, nabádá EU farmáře. Brusel se snaží vyhnout nedostatku

Neustálé ostřelování brání ukrajinským zemědělcům vyjet na pole, k zásobám osiva se často ani nedostanou a akutně chybí palivo do zemědělských strojů. Vývoz komplikují obsazené přístavy. Evropa se připravuje na to, že její důležitý zdroj obilí přijde nejméně o polovinu sklizně. Evropská komise zavádí sadu opatření včetně finančního balíčku, které mají podpořit potravinovou soběstačnost kontinentu. Stranou má jít dočasně i snaha o udržitelnější zemědělství, zejména povinné ponechávání půdy ladem.

Bartoš dokončuje novelu stavebního zákona. Portál stavebníka se dostává do skluzu

Už za několik dní by měl ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) předložit věcnou novelu stavebního zákona, který by měl nahradit již přijatý předpis jeho předchůdkyně. Ministr z návrhu vyhodil záměr vytvořit Nejvyšší stavební úřad, který měl sjednotit všechny povolovací procesy na jedno místo. K tomu však podle Bartoše není třeba nový úřad, ale funkční Portál stavebníka. Jeho vytvoření, které už má několik let oporu v zákoně, se ale zřejmě zpozdí.

Koruna se oklepala z válečného šoku a posiluje. Euro stojí jako před ruskou invazí

Tuzemská měna svižně posiluje a vrátila se na únorové úrovně z doby před ruskou invazí na Ukrajinu. Neuběhl přitom ani měsíc, co Česká národní banka  intervenovala, aby tlumila nadměrné výkyvy kurzu a oslabování koruny. V reakci na válku na Ukrajině tehdy česká měna výrazně ztrácela a euro stálo téměř 26 korun.

Fait dokončil svou největší fondovou akvizici. Koupil polskou strojírenskou firmu Rockfin

Skupina Jet Investment byznysmena Igora Faita významně posílila v oblasti energetického strojírenství. V Polsku dokončila jednu z historicky největších akvizic, když prostřednictvím investičního fondu Jet 2 získala stoprocentní podíl ve společnosti Rockfin. Akvizice přesáhla miliardu korun, potvrdil v rozhovoru pro deník E15 Fait.

Výrobci stavebních materiálů zdražují a prodlužují lhůty. Scházejí suroviny i pracovníci

Válka dál komplikuje situaci na stavbách. Výrobci a dodavatelé stavebních materiálů nedokážou stavebníkům zaručit termín, kdy mohou s objednaným materiálem počítat, zda materiál vůbec dorazí a na kolik vyjde. Důvodů je celá řada: od rozkolísaných dodávek vstupních surovin doprovázených nejistou cenou až po dražší energie a dopravu. Na výrobce navíc tlačí vysoká poptávka umocněná začátkem stavební sezony.

Další články najdete v rubrice E15 Premium