ODEMČENO: Potraviny zdraží, Škoda JS a Rolls-Royce si podávají ruce, energie decimují průmysl

Malý modulární jaderný reaktor na vizualizaci Rolls-Royce

Malý modulární jaderný reaktor na vizualizaci Rolls-Royce Zdroj: Rolls-Royce

Potraviny prudce zdraží. Skleníky zůstanou prázdné, v obchodech bude chybět zelenina. Škoda JS a Rolls-Royce si podávají ruce. Zvažují výrobu malých reaktorů pro střední Evropu. Drahé energie decimují průmysl. Mohou ho vytlačit z celé Evropy.

Odemykáme pro vás tři úspěšné články z minulého týdne a vybíráme to nejlepší z prémiového obsahu. Pokud chcete číst další zamčené články a mít okamžitý přístup k exkluzivním zprávám, analýzám a k důležitým informacím ze světa byznysu a politiky, podívejte se na naši nabídku předplatného. Nově si můžete předplatit veškerý prémiový obsah E15 a k tomu další tituly CNC.

odemykáme >>>

Potraviny prudce zdraží. Skleníky zůstanou prázdné, v obchodech bude chybět zelenina

Evropě nehrozí letos v zimě pouze nedostatek světla a tepla, ale i jídla. Potravin bude v obchodech méně než obvykle a jejich ceny raketově vzrostou. Ve středu na to upozornily velké potravinářské asociace FoodDrinkEurope a PFP společně s evropskou zemědělskou organizací Copa-Cogeca. Dané odvětví je totiž na energetický trh úzce navázané, připomíná deník The Financial Times.

odemykáme >>>

Škoda JS a Rolls-Royce si podávají ruce. Zvažují výrobu malých reaktorů pro střední Evropu

Škoda JS, nejvýznamnější tuzemská firma v oblasti jaderného strojírenství, se může podílet na dodávkách malých modulárních reaktorů pro Česko i celou střední Evropu. V pondělí s britskou společností Rolls-Royce SMR podepsala memorandum o porozumění, podle kterého začnou firmy zkoumat možnosti spolupráce v oblasti těchto pokročilých jaderných zdrojů.

odemykáme >>>

Anketa E15: Drahé energie decimují průmysl. Mohou ho vytlačit z celé Evropy

Zastropovat ceny elektřiny na evropské úrovni, korigovat unijní plány přechodu na obnovitelné zdroje a šetřit. Tak se dá ve stručnosti shrnout většinový pohled energetických expertů, kteří v anketě deníku E15 odpovídali na pět níže uvedených otázek k současnému růstu cen energií. A výkon vlády? V bezprecedentní situaci podle nich dělá, co může. I když by mohla více pomáhat firmám, a hlavně pracovat rychleji. Před vydáním ankety ale vláda přece jen ujistila, že evropské řešení vysokých cen buď nahradí, nebo doplní tak, aby byly pro domácnosti a firmy přijatelné.

>>> výběr toho nejlepšího z rubriky E15 Premium

Bankám končí tučné časy snadných zisků od ČNB. V sázce je proto i možný výnos windfall tax

Tuzemským bankám se zužuje prostor pro bezpracné zisky inkasované od ČNB. Během posledních měsíců totiž významně klesl objem peněz, které mají domácí obchodní banky uložené u ČNB na atraktivní sedmiprocentní úrok. Jen od května do konce prázdnin klesly úložky bank u ČNB o bezmála 450 miliard korun, tedy o více než patnáct procent. Důvodem jsou intervence ČNB. Ta totiž v boji za stabilitu české měny stahuje z bankovního systému vysoko úročenou korunu a nahrazuje ji na úrok nezajímavým eurem. Méně zisků z úrokových transakcí může podle odborníků dopadnout i na příjem státu v případě dodatečného zdanění bank.

Stagflace komplikuje miléniálům snění o životě bez práce a přepisuje zavedené rentiérské triky

Žít si jako rentiér, a přitom nemít za sebou prodej úspěšné firmy, zdárné nabytí dědictví nebo věk začínající číslovkou pět a vyšší. Řada příslušníků takzvané generace Y nejen ve Spojených státech si osvojila investiční triky, díky kterým mohla pomýšlet na odchod „do důchodu“ už ve svých třiceti nebo čtyřiceti letech. Teď je ale čeká za jejich životů nevídaná ekonomická výzva. Časy, kdy šlo rychle vydělat až tisíce procent na kryptu, Tesle nebo na memových akciích, alespoň pro tuto chvíli skončily. Nabyté bohatství požírá inflace, nacenění aktiv podkopává růst sazeb a hospodářské zpomalení.

Video placeholde
Královna Alžběta navštívila Česko: Připomeňte si historické okamžiky • Videohub

Češi jsou už příliš drazí. Zakázky jim bere zahraniční konkurence

Extrémně vysoké ceny energií snižují konkurenceschopnost českých podniků. Zatímco tuzemští producenti z mnoha odvětví teprve čekají, zda a případně jak významnou podporu od státu za drahé energie dostanou, řada energetickými náklady méně zatížených zahraničních konkurentů jim už nyní přebírá cenné zakázky. Dosavadní zákazníky českých firem láká na nižší ceny produktů a vyšší spolehlivost dodávek.

Zpomalte lodě, zachraňte klima, vyzývá OSN. Tuzemští dopravci jen kroutí hlavou

Již tak komplikovaný globální logistický řetězec má dostat další ránu. Mezinárodní námořní organizace IMO fungující pod OSN zveřejnila strategii, podle níž mají námořní lodě snížit rychlost plavby. Má se tak snížit množství emisí skleníkových plynů z námořní dopravy.

 

více exkluzivních článků najdete v rubrice E15 Premium