ODEMČENO: Vláda umetá cestu pro gigafactory, Unipetrol investuje do recyklace, ČNB trestá

Výroba bateriových systémů ve Škodě Auto

Výroba bateriových systémů ve Škodě Auto Zdroj: Škoda Auto

škoda
3D tisk ve Škoda Auto.
škoda
Výroba baterií do elektromobilů v mladoboleslavském závodě Škoda Auto.
Výroba baterií do elektromobilů v mladoboleslavském závodě Škoda Auto.
11
Fotogalerie
  • Odvrácená strana financí. ČNB trestala nejvíce v historii, vybrala desítky milionů
  • Síkela umetá cestu pro gigafactory. Starosty mají obměkčit provize a garance
  • Unipetrol se chystá hromadně recyklovat plasty. Za miliardy postaví pyrolýzní jednotku

Odemykáme pro vás tři úspěšné články z tohoto týdne a vybíráme to nejlepší z prémiového obsahu.

odemykáme >>>

🔓 Odvrácená strana financí. ČNB trestala nejvíce v historii, vybrala desítky milionů

Česká národní banka se loni vehementně pustila do udílení pokut. Rozdala celkem 147 trestů, na kterých od hříšníků z řad tuzemského finančního byznysu vybrala bezmála 67 milionů korun, meziročně zhruba o polovinu více. Zároveň je to nejvyšší roční suma, kterou centrální banka ztrestala chybující finančníky přinejmenším od roku 2003, kdy tento údaj začala systematicky publikovat. Suverénně nejtrestanějšími byly úvěrové společnosti mnohdy půjčující bez zákonného prověřování schopnosti splácet, či nekřesťansky zpoplatňující předčasně splacené hypotéky. Stříbro ve smutném žebříčku obsadili hráči porušující pravidla investičního trhu.

odemykáme >>>

🔓 Síkela umetá cestu pro gigafactory. Starosty mají obměkčit provize a garance

V Česku zcela unikátní projekt chystá Ministerstvo průmyslu a obchodu. Spolu s několika obcemi na Plzeňsku jedná o založení společného podniku, jenž by ovlivňoval fungování strategického podnikatelského parku, který má vybudovat stát. Ministerstvo si od založení podniku slibuje nalezení kompromisu s obcemi, díky němuž by padly poslední překážky ve snaze přilákat historickou investici koncernu Volkswagen do továrny na bateriové články do elektromobilů za 120 miliard korun.

odemykáme >>>

🔓 Unipetrol se chystá hromadně recyklovat plasty. Za miliardy postaví pyrolýzní jednotku

Největší česká petrochemická skupina Orlen Unipetrol je o krok blíže spuštění plnohodnotného provozu recyklace odpadních plastů. Po zhruba dvouletém testování pilotní pyrolýzní jednotky vyhodnotila technologii jako funkční a zahájila přípravy výstavby větší výrobny. Investice by podle hrubých odhadů mohla vyjít na dvě až tři miliardy korun. Na konferenci Budoucnost recyklace, kterou pořádal deník E15, to řekl člen představenstva skupiny Tomáš Herink.

VIDEO: Stanjura o volebních slibech a DPH

Video placeholde
Rozhovor s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou • E15

Další vybrané články z prémiového obsahu:

Úvěrové schizma. Břímě drahých půjček nese malý byznys a domácnosti, velcí hráči se smějí

Vysoké úrokové sazby České národní banky propisující se do relativně drahých českých úvěrů dopadají na tuzemskou ekonomiku nerovnoměrně. Dotýkají se jen menšiny českého byznysu a v ekonomice se primárně odráží v hospodaření malých a středních podniků a tuzemských domácností. Tedy v ekonomických segmentech, které nemají možnost, narozdíl od velkých hráčů domácího byznysu, se drahým půjčkám vyhnout. Výsledkem je nerovnoměrný efekt měnové politiky a snížená schopnost centrální banky plnit své základní poslání, tedy řídit inflaci. 

Tanec kolem 60 miliard. Věřitelé Sberbank žádají své peníze, vyplácet se ale zatím nebude

Někteří z větších věřitelů padlé Sberbank se začínají aktivně hlásit o své peníze. Motivací jsou vyšší desítky zdánlivě bezprizorních miliard korun v kase získané z prodeje majetku likvidované banky, stejně jako vysoká inflace v Česku, která jim měsíc co měsíc jejich pohledávky dramaticky znehodnocuje. Své peníze tak žádají zpět co nejrychleji formou takzvaného částečného rozvrhu. V jeho rámci se věřitelé mohou dostat ke svým penězům ještě před ukončením insolvenčního řízení. Podle insolvenční správkyně by věřitelé na své pohledávky mohli dosáhnout během podzimu. Potřebný návrh ale zatím nebyl podán. 

Co prozradila výročka PPF: Zisk Škody Group, nižší podíl v ClearBank a účet za Rusko

Nově zveřejněná výroční zpráva skupiny PPF odhalila vedle finančních výsledků ještě další zajímavosti z aktivit firmy, které rozhodně stojí za pozornost. Největší tuzemská investiční skupina samozřejmě trpí odchodem z ruského trhu, což způsobilo 49procentní pokles čistého zisku na 140 milionů eur, některé dřívější investice se jí však začínají vyplácet.

Dronová válka na Ukrajině ukázala Česku, že se útoku bezpilotních strojů neubrání

Česká armáda se chystá nakoupit dvě stovky menších dronů, a to od malých kvadrokoptér po dvacetikilogramové prostředky s dlouhým doletem. Válka na Ukrajině však ukázala, že klíčová je i obrana proti bezpilotním strojům, a v té Česko aktuálně zaostává. Zatím rozhodně nemá potřebnou výbavu k tomu, aby ostatní jednotky, popřípadě strategické objekty ochránila před nálety dronů.

V čem je lynčování Ledgeru nezasloužené a proč rituální pálení kryptopeněženek téměř nic neřeší

ANALÝZA. Byznys s hardwarovými peněženkami má za sebou mimořádně turbulentní období. Jednička na trhu Ledger se těžce vypořádává se spíláním bitcoinové komunity po přiznání, že by za určitých okolností mohla mít přístup k virtuálním měnám uživatelů vláda. Mezitím z toho výrazně profituje česká společnost Trezor. Pražský výrobce stejnojmenných peněženek se profiluje jako protipól francouzského Ledgeru. A tato strategie mu nese mezitýdenní zvýšení prodejů o 900 procent a věhlas mezi skalními fanoušky bitcoinu. Jenže i ti by si měli říct, do jaké míry je sodovka servírovaná Ledgeru přes sociální sítě adekvátní.