Brusel chce omezit plýtvání dotacemi na zelené energie

Zelená energie trpí nestálostí výkonu. (Foto: Profimedia)

Zelená energie trpí nestálostí výkonu. (Foto: Profimedia) Zdroj: Profimedia

Podpora obnovitelných zdrojů energie by se měla přehodnocovat častěji než teď, aby se zabránilo nadměrnému vyplácení dotací. Možná je i tříměsíční revize podpůrných mechanismů. S tímto doporučením se chystá přijít na přelomu června a července Evropská komise. Ta zveřejní katalog možností, jak by členské státy Evropské unie mohly v budoucnu obnovitelné zdroje podporovat, aby si jednotlivé národní mechanismy nekonkurovaly.

„Řada dotací byla příliš štědrá a investorům přinesla velké zisky. Výše podpory by proto měla brát více zřetel na klesající náklady na výrobu energie z obnovitelných zdrojů. Investor by měl na začátku vědět, že dotace pro jeho výrobu budou postupně klesat,“ řekl deníku E15 šéf Generálního ředitelství pro energetiku Evropské komise Philip Lowe.

Komise nechce donutit členské státy, aby stávající systém podpory zrušily. „Měly by je zlepšit a my jim k tomu dáme návod. Třeba jaké náklady má smysl podporovat, jestli do nich zahrnout i výdaje na získání licencí, na připojení k síti, do jaké míry dotovat kapitálové investice,“ vysvětluje Marie Donnellyová, ředitelka pro obnovitelné zdroje na generálním ředitelství pro energetiku. Jasným doporučením bude přejít z garantovaných výkupních cen na zelené bonusy. Délku podpory pro jednotlivé zelené zdroje komise nechá na jednotlivých státech.

V jednom však má Brusel jasno. „Nesouhlasíme se zásahy do existujících podmínek, které měli provozovatelé v minulosti přislíbené. To jsou brutální změny, které ničí investiční prostředí. Všechny námi doporučované změny by se měly týkat až nových projektů,“ dodává Donnellyová. Za podobné retroaktivní zásahy se dají podle Donnellyové považovat různé daně a poplatky, které na obnovitelné zdroje různé členské státy dodatečně uvalily. V Česku jde například o solární daň.

Konečným cílem Bruselu je dotace pro obnovitelné zdroje nakonec odbourat úplně. „Kolem roku 2020 by už nové zelené zdroje neměly dotace potřebovat. Pak se srovnají i podmínky pro všechny výrobce energie na trhu,“ říká Lowe.