Radary vidící skrz zeď Češi odmítají. Pardubická Retia je prodává do USA

radar ReTWis, zásahová jednotka

radar ReTWis, zásahová jednotka Zdroj: Retia

radar ReTWis
2
Fotogalerie

Uspět v zahraničí může být snazší než v Česku. Přesvědčila se o tom pardubická firma Retia ze zbrojařské skupiny Czechoslovak Group, která vyrábí radarovou techniku pro bezpečnostní a ozbrojené složky. Přestože přenosné radary ReTWis 5 začala nyní prodávat federálním složkám Spojených států, česká policie ani armáda je zatím nechtějí. Technologie je unikátní v tom, že takzvaně „vidí přes zeď“ a zásahovým útvarům odhaluje skryté útočníky. Pomáhá i v potírání nelegální migrace.

Američtí zákazníci zatím koupili sedm jednotek ReTWis 5, další desítky si objednali. „Je tu široký prostor pro uplatnění radaru přes zeď u amerických ozbrojených sil, federálních bezpečnostních agentur včetně FBI a samozřejmě u městských policejních sborů,“ řekl šéf Czechoslovak Group USA Blair Jenkins.

Prvními uživateli jsou policejní sbory arizonského Phoenixu a texaského San Antonia. V obou městech strážci zákona už radiolokátory, které se na severoamerickém trhu prodávají pod označením POLR 1, použili při ostrém nasazení. V Phoenixu odhalily skrytého pachatele a v San Antoniu usnadnily zásahovému týmu zadržet beze ztrát na životech ozbrojeného únosce, který se zabarikádoval s několika rukojmími.

Pardubické radary loni v USA absolvovaly schvalovací proces Federálního úřadu pro komunikaci. Získaly také certifikát českého Elektrotechnického zkušebního ústavu. Výrobce mimo jiné uvádí, že vyzařování ReTWis 5 má stokrát nižší intenzitu než mobilní telefony.

Retia své nové radary nabízí i českým bezpečnostním složkám, které by pro ni byly cennou referencí, zatím ale bez úspěchu. „Přenosné radary od pardubické firmy Retia nepoužíváme a ani nemáme informace, že bychom jej měli zapůjčené na zkoušku,“ uvedl vedoucí tiskového oddělení policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Na jiné zakázky se nyní zaměřuje i vojsko. „Případná akvizice bude záležet na podobě nového střednědobého plánu české armády,“ řekl náměstek ministra obrany pro průmyslovou spolupráci Tomáš Kopečný. „Samotný produkt samozřejmě známe. Radary ReTWis jsou prezentovány už několik let na veletrzích doma i v cizině, kde budí velkou pozornost zvlášť policejních složek,“ dodal.  

V oblasti radiolokační techniky ministerstvo obrany aktuálně chystá nákup osmi souprav mobilních 3D radarů z Izraele. Sloužit mají ke sledování vzdušného prostoru. Budou rovněž součástí dodávky čtyř baterií protiraketového systému Spyder izraelské společnosti Rafael.

Retia věří, že po USA brzy prorazí nejen v Česku, ale i jinde v Evropě. „Úspěch moderní technologie radarů ReTWis na náročném severoamerickém trhu je pro nás cennou referencí,“ míní ředitel divize Czechoslovak Group Aerospace Aleš Kvídera.

Co umí český radar

  • Firma Retia radary ReTWis zdokonaluje už několik let, v současnosti nabízí jejich pátou verzi. Cílem vývoje bylo zredukovat váhu a rozměry, aby zařízení mohli snadno používat příslušníci speciálních útvarů a jednotek policie, armády nebo celníků. Radar váží 3250 gramů a jeho baterie ho udrží v provozu až pět hodin.
  • Výrobce také zdokonalil senzory a software, aby lépe identifikovaly osoby skryté za pevnými překážkami. Signál radaru ReTWis 5 umí detekovat člověka i na základě pouhého dýchání.
  • Umožňuje to ultraširokopásmová (UWB – UltraWideBand) radiolokační technologie, která má vysokou rozlišovací schopnost, obtížnou rušitelnost a prakticky neovlivňuje ostatní rádiové systémy. Další výhodou je snadný průnik signálu se čtyřicetimetrovým dosahem právě zdmi nebo jinou nekovovou překážkou.

Video placeholde
Obchod se zbraněmi • Videohub