Japonský výrobce autodílů Fukoku otevře závod v Česku. První v Evropě

Stěrače (Profimedia.cz)

Stěrače (Profimedia.cz) Zdroj: Profimedia.cz

Světová jednička ve výrobě gumiček do stěračů, japonská firma Fukoku, si pro svoji evropskou expanzi vybrala Českou republiku. Společnost podle zjištění serveru E15.cz hodlá na počátku příštího roku otevřít novou továrnu v Litoměřicích, přičemž půjde o její vůbec první investici v Evropě.

Plány firmy na výstavbu tuzemské továrny potvrdila agentura CzechInvest, která příchod Japonců do tuzemska zprostředkovala. Podnik podle mluvčí organizace Adély Tomíčkové v Česku investuje 60 milionů korun.

„Závod by měl zahájit výrobu v prvním čtvrtletí 2015,“ upřesnila pro E15.cz Tomíčková. Již v průběhu letošního roku, konkrétně na konci března, si však Japonci založí v Česku eseróčko Fukoku Czech.

Litoměřická továrna Fukoku bude produkovat průmyslové plastové a pryžové výrobky. Kolik lidí v ní najde práci a proč si Japonci vybrali pro svou evropskou expanzi zrovna severočeské Litoměřice ale společnost tají. „Firma si to zatím nepřeje zveřejnit,“ vysvětlila mluvčí Czechinvestu.

O záměrech Fukoku se tak lze jen dohadovat, nicméně hodně napovídá zaměření firmy. Je totiž dodavatelem zejména pro automobilový průmysl, tedy významné součásti jak české, tak třeba i sousední německé ekonomiky.

Japonci v Česku zaměstnávají desítky tisíc lidí
Do České republiky dosud přišlo zhruba 250 japonských firem, které tady investovaly přes tři miliardy dolarů a nyní zaměstnávají 45 tisíc lidí. Přibližně stovka společností jsou výrobní podniky, což je čtvrtý nejvyšší počet v rámci Evropy. Japonci na Česku oceňují strategickou polohu nebo kvalitní zaměstnance.
V loňském prvním pololetí (data za celý rok ještě nejsou k dispozici) CzechInvest zprostředkoval či pomohl zprostředkovat čtyři japonské investiční projekty. Mezi ně patří výrobce kovových dílů Neturen, který za 450 milionů korun postavil závod v žatecké průmyslové zóně Triangle. Dalším je společnost Electric Powersteering Components Europe ovládaná koncernem Mitsubishi Electric Corporation, která investovala přes 140 milionů korun do výroby elektrických posilovačů pro automobily u Slaného.

Kromě zmíněných gumiček do stěračů společnost vyrábí také pryžové těsnění pro automobily i průmyslové stroje. Do jejího portfolia však patří také ultrazvukové motory používané třeba v objektivech fotoaparátů.

Fukoku vznikla v prosinci 1953, kdy začala vyrábět pryžové díly pro auta. O tři roky později vyvinula vlastní gumičky do stěračů, s nimiž postupně obsadila 40 procent světového trhu a stala se tak jedničkou v jejich výrobě. Firma nyní provozuje víc než desítku továren v řadě asijských zemí a USA. V Evropě ještě nikdy neinvestovala. V posledním finančním roce končícím v březnu 2013 utržila téměř 57 miliard jenů, tedy bezmála 11 miliard korun.