Tesla Motors zvažuje továrnu v Číně

Elektromobil Tesla

Elektromobil Tesla Zdroj: Tesla Motors

Americká automobilka Tesla Motors uvažuje o stavbě továrny v Číně. Firma by se díky tomu vyhnula povinnosti platit vysoká dovozní cla na automobily. Pro výrobce elektromobilů by šlo o první továrnu mimo území Spojených států amerických.

Za každý automobil přivezený do Číny musí dovozce zaplatit clo ve výši 25 procent. Čína se tímto opatřením snaží přinutit automobilky k budování továren přímo v Číně a tedy podpoře vlastní ekonomiky, uvedla agentura Bloomberg.

Mezi automobilky, které zvažují továrnu v Číně, se nyní zařadil i kalifornský výrobce elektromobilů Tesla Motors. Plány představil v Číně osobně šéf automobilky Elon Musk, který uvedl, že první vozy by mohly z čínské továrny vyjet už v letech 2017 nebo 2018. Součástí celého projektu by měly být samozřejmě i dobíjecí stanice Supercharger.

Mluvčí Tesly Liz Jarvis-Sheanová ale později tuto zprávu zmírnila s tím, že konkrétní plány automobilka prozatím nemá. Pravděpodobně tak mohlo jít o výzvu čínským úřadům, aby samy přišly s jasnější nabídkou.

Čína je pro Teslu důležitý trh. Letos výrobce očekává, že zde letos prodá pět tisíc vozů Tesla Model S. Z dlouhodobého hlediska chce Tesla prodávat v Číně až třetinu své produkce.

Tesla je v Číně od loňského roku
Společnost Tesla Motors začala nabízet svůj Model S v Číně koncem loňského roku. Otevřela svůj vlajkový obchod v centru Pekingu a později spustila internetové stránky v čínštině, kde přijímá objednávky od čínských zájemců. Vstup na čínský trh však provázely problémy - automobilka kvůli sporům o obchodní značku nedala vozu Model S čínský název. Čínský název „Tche S' La“ si již v roce 2006 zaregistroval místní podnikatel, který se odmítá obchodní značky vzdát.