Ranní check: Alza má problémy s platbami v kryptoměnách, Kovosvit kvůli válce změnil majitele

Alzabox, Kačerov

Alzabox, Kačerov Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

  • Strasti s kryptem v Alze
  • Kovosvit kvůli válce změnil majitele
  • Moskva jmenovala nového velitele ruských sil nasazených na Ukrajině
  • Nerudová versus Pavel. Debata prezidentských kandidátů

Dobré ráno! Je dvanáctý den roku, svátek má Pravoslav, v tento den roku 1969 vydala britská rocková kapela Led Zeppelin vydala své první album. 

Přečtěte si nejdůležitější zprávy posledních hodin. 

Strasti s kryptem v Alze. Bleskové platby drhly, nepříjemností se může objevit víc

Zavedení kryptoměnových plateb v e-shopu Alza.cz byl průkopnický počin, který ale i více než pět let po jeho uskutečnění občas provázejí nedostatky.  V roce 2017, kdy bitcoin poprvé vstoupil do povědomí širší veřejnosti, neexistovala ve střední Evropě významnější firma, která by začala akceptovat bitcoinové platby. Vykročení Alzy do krypta jasně předznamenalo, že bitcoin a spol. mohou najít uplatnění i mimo prostory Paralelní Polis, kterou si oblíbili bitcoinoví nadšenci a kryptoanarchisté.

Kovosvit kvůli válce změnil majitele

Tatiana Kuranová, dnes už bývalá stoprocentní majitelka tradičního jihočeského výrobce obráběcích strojů Kovosvit MAS, prodala 75 procent firmy čtyřem novým vlastníkům. Kovosvit se tak podle informací deníku E15 chtěl zbavit nálepky firmy s ruským majitelem. Vazby na Rusko ale pojí všechny nové podílníky, a navíc to firma nedokáže vysvětlit.

Z(a)tracená čísla: Tortura české výplatnice

Video placeholde
• Videohub

✅ Moskva jmenovala nového velitele ruských sil nasazených na Ukrajině

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu jmenoval velitelem ruských jednotek nasazených na Ukrajině náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova. Jeho zástupcem se stane dosavadní velitel ruských vojsk Sergej Surovikin, upozornil na to server BBC. Britské ministerstvo obrany toto jmenování za významný posun v přístupu ruského prezidenta Vladimira Putina k řízení války a také za přiznání vážnosti potíží, kterým Rusko čelí.

„Náčelník generálního štábu, armádní generál Valerij Gerasimov, byl jmenován velitelem Sjednocené skupiny vojsk (sil),“ uvedlo ruské ministerstvo obrany. Gerasimov podle něj povede vojska v oblasti „speciální vojenské operace“, jak Moskva oficiálně nazývá svou invazi na Ukrajinu.

Debata prezidentských kandidátů

Další debatou pokračoval boj o prezidentský post. Na CNN Prima NEWS se v diskuzi střetli současní největší favorité volebPetr Pavel a Danuše Nerudová. Třetí z favoritů, Andrej Babiš, nedorazil.

Stane se dnes:

  • Pokračuje líčení v případu vraždy novináře Jána Kuciaka a přípravy nedokonaných vražd prokurátorů a právníka
  • Soudní dvůr Evropské unie rozhodne o tom, zda je polská právní úprava, která nevylučuje pracovní diskriminaci na základě sexuální orientace, v souladu s právem EU
  • Debata prezidentských kandidátů na TV Nova