Amazon dá na stavbu skladu u Prahy miliardu

Amazon

Amazon Zdroj: CC BY 2.0: Sean MacEntee

Vybudování desetihektarového skladu amerického internetového obchodu Amazon na západním okraji Prahy bude stát zhruba miliardu korun. Uvádí to dokumentace pro stavební povolení, kterou si objednala developerská společnost Goodman pro lokalitu v Jenči. Deník E15 ji má k dispozici.

O Amazon však také bojuje konkurenční developer Panattoni, který nabízí pozemky v Dobrovízi, tedy rovněž poblíž pražského letiště.

Projektová dokumentace odhalila o chystaném logistickém centru největšího světového e-shopu řadu zajímavých detailů. Například o načasování stavby.

„Investor předpokládá zahájení výstavby ve 3. čtvrtletí roku 2013 a její dokončení v polovině roku 2014,“ stojí v dokumentaci. Stavba se má uskutečnit na jeden zátah, nikoli po etapách.

AmazonAmazon

Je také jasné, že kolem Jenče bude výrazně rušněji. Kolosální hala bude totiž polykat nebo vyvrhovat každé dvě až tři minuty jeden kamion. Přesně takový provoz má být ve špičce během tří měsíců před Vánocemi. Denně to bude 600 jízd náklaďáků.

Další dva tisíce jízd k hale a od ní uskuteční v podzimní špičce osobní auta. Spolu s kamiony to znamená celkem až 2600 jízd. Z toho v noci nejvýše 260 jízd. Autoři hlukové studie se však dušují, že po zbytek roku bude provoz „výrazně nižší“. O zřízení železniční vlečky do areálu Amazon zájem nemá.

„Počet zaměstnanců v areálu bude cca 1000 osob, z toho cca 700 ve skladové části a 300 v administrativní části, ve špičkových měsících (září–listopad) může být tento počet o 30–50 procent zvýšen,“ uvádí studie. Původní informace hovořily až o třech tisících zaměstnanců.

Ve hře je další posuzování vlivů stavby na životní prostředí

Projektanti i developer se nyní snaží přesvědčit zastupitelstvo Jenče, že projekt nepotřebuje projít novým posuzováním vlivů stavby na životní prostředí (EIA).

Tento proces už totiž projekt skladového areálu u Jenče absolvoval v roce 2006, kdy výstavbu skladů v lokalitě plánovala ještě společnost Skanska Property. Ta nyní připravuje prodej pozemků firmě Goodman, jež s Amazonem stavěla v Německu nebo ve Francii.

Zda projekt poženou do ekologického posuzování znovu, zatím jenečtí zastupitelé nevědí. Nová hluková studie tvrdí, že ušní bubínky místních provozem kolem Amazonu neutrpí. Mimo jiné i díky protihlukovému valu, který odděluje průmyslovou zónu od obce. Jisté však již také je, že sklad, který si velikostí nezadá s rozlohou sousední obce a který bude mít více zaměstnanců než je v Jenči obyvatel, vzbuzuje různé reakce. V okolí už je totiž skladových hal více než dost, poblíž obce se nachází rychlostní silnice R6 do Karlových Varů a nadto je zde slyšet letecký provoz z ruzyňského letiště.

Areál u JenčeAreál u Jenče

„Měla tu zůstat pole a místo nich jsou sklady,“ zachytil deník E15 názor jedné z obyvatelek Jenče. Protihlukový val je prý navíc ve špatném stavu. Jiný obyvatel obce ale soudí, že je jedno, jestli se u obce postaví logistické centrum Amazonu nebo jiných firem. O tom, že se jenečská pole přemění na sklady, už totiž radnice rozhodla zhruba před deseti lety.

Jak deník E15 napsal v úterý, plánovaný sklad Amazonu u hlavního města bude sloužit hlavně zásobování západoevropského trhu. V další fázi, jejíž načasování ale zatím není jasné, má podle spolehlivého zdroje vzniknout také sklad Amazonu pro střední a východní Evropu. Není vyloučeno, že by mohl stát v blízkosti Brna, ale skončit údajně může také v zahraničí, přesněji v Bratislavě.

Vedle těchto projektů otevře Amazon ještě letos na západě Prahy logistické centrum pro vrácené zboží z Německa. Tento areál však bude čtyřikrát menší než sklad, jenž se chystá u ruzyňského letiště.