Realitní trh ještě stále nedopadl na dno

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Dominik Bachurek

Přestože prodejům nových bytů se loni minimálně v Praze dařilo, naděje na obnovu růstu celého realitního trhu se nenaplnily. Počet transakcí s byty klesl meziročně o dalších šest procent, ještě o něco silněji oslabila aktivita na trhu s pozemky, vyplývá z nových statistik zveřejněných Českým úřadem zeměměřickým a katastrálním. Přesto je pokles obchodů s byty výrazně mírnější než o rok dřív, kdy se trh propadl o 15 procent.

„Hlavními trendy uplynulých 12 měsíců byla především silnější poptávka veřejnosti,“ řekl deníku E15 ředitel realitní kanceláře Lexxus Peter Višňovský. Šéf Lexxusu také potvrzuje čísla developerské společnosti Ekospol, podle nichž se prodeje nových bytů minulý rok zvýšily o čtvrtinu. To však nic nemění na faktu, že bytový trh jako celek je dál v minusu. Ve srovnání s rekordním rokem 2008 není ani na polovině.

To se stále odráží také na tržních cenách zvláště starších bytů, u nichž má však Český statistický úřad k dispozici jen data do třetího čtvrtletí. V celém Česku klesají nepřetržitě ve všech čtvrtletích od půlky roku 2010, kdy je statistici začali sledovat. V posledně zaznamenaném třetím kvartálu 2013 se ceny snížily zhruba o tři procenta.

Mimo hlavní město byl pokles silnější. V Praze second-handové bydlení zdražilo o 1,3 procenta, čímž pokračuje trend nastartovaný v závěru předloňského roku. U novostaveb, jejichž ceny statistici sledují jen v Praze, ceny ve třetím čtvrtletí vzrostly o 0,4 procenta.

Transakcí se stavebními parcelami loni ubylo devět procent. „Dlouhodobě klesající počet převodů a současně rostoucí cena pozemků jen potvrzují fakt, že stavebních pozemků reálně ubývá,“ poznamenal ředitel Lexxusu. Jediný ukazatel, který loni na trhu vykázal růst, je počet zapsaných zástavních práv. Na jedné straně to souvisí s refinancováním hypoték z „tučných“ let, na druhé straně se na růstu podepsaly nízké úroky.

„Ani rekordně levné úvěry na hypotéky nevydrží dlouho, očekávám jejich postupné zdražení, které ale nebude nijak dramatické,“ soudí Petr Novotný z realitního týmu advokátní kanceláře Vilímková, Dudák & Partners. Transakce na realitním trhu může podle něj zpomalit nová ochranná lhůta dvaceti dnů, po kterou katastr nemovitosti nesmí kvůli ochraně proti podvodům povolit vklad práva.

Celkově však na trhu převládá nálada, že nejhorší je už za námi. „Cítím mírný optimismus a hodně klientů spekuluje, že ceny se pomalu odrážejí ode dna. Stále bude probíhat výrazné refinancování hypoték,“ uzavřel makléř realitní kanceláře Century 21 Realitní Centrum Bonus Petr Bulan.