Stavbaři vyhlížejí poslední rok hojnosti. Pak má přijít ochlazení trhu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomeš_E15

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
20
Fotogalerie

Po období stavebního růstu a rekordního zdražování stavebních prací je na obzoru změna trendu. Stavbaři doufají, že to nepřivodí nové závody ke dnu s dumpingovými cenami. 

V příštím roce počítá s růstem tržeb více než tři čtvrtě stavebních firem. V průměru očekávají zvýšení obratu o 3,6 procenta. V roce 2021 zlepšení výsledků čeká 58 procent firem.

Průměrně ale už jen o 1,3 procenta, vyplývá z nového průzkumu analytické společnosti CEEC Research mezi řediteli stavebních podniků. Příčinou poklesu bude zejména očekávané ochlazení pozemního stavitelství, tedy výstavby budov.

„Po několika letech výrazného růstu přijde útlum, nikoliv však krize. Navíc jsme již podobný vývoj absolvovali, a tedy jako celé odvětví bychom měli být na zpomalení stavební výroby připraveni,“ uvedl Tomáš Rosák, generální ředitel výrobce stavebních materiálů Saint-Gobain pro východní Evropu. 

Své výsledky vidí stavbaři v růžovějších barvách, než má být výkon celého odvětví. V nadcházejícím roce má podle šéfů stavebních firem růst obor o 1,3 procenta. Ob rok už by mělo stavebnictví tak tak uniknout stagnaci růstem o 0,5 procenta. 

Příčinou bude několik faktorů. „Domácí stavebnictví bude ovlivněno na jedné straně nedostatkem pracovníků, současně ale také možná relativně nižším počtem nových stavebních zakázek,“ sdělil Petr Bělina, předseda představenstva společnosti Trigema Building. 

„V nejbližších dvou letech předpokládám snížení dynamiky růstu v důsledku zpomalení segmentu pozemního stavitelství,“ řekl obchodní ředitel společnosti Colas Tomáš Hlaváček. 

Ochlazení ve výstavbě budov vidí na obzoru také dodavatel betonových dílů ŽPSV. „Rok 2020 bude pro naši společnost z hlediska úrovně tržeb minimálně na stejné úrovni jako rok letošní. V roce 2021 očekávám spíše pokles, a to zejména kvůli oboru pozemního stavitelství,“ uvedl generální ředitel podniku ŽPSV Tomáš Opletal. 

Při posledním poklesu odvětví bylo běžné, že firmy bojovaly o práci i pomocí dumpingových cen.

„Důležité je, aby s poklesem stavebních zakázek nenastala u stavebních firem hysterie o práci, a tím pádem nutnost získat zakázky za každou cenu. Vstupní náklady se jen tak snížit nepodaří,“ poznamenal obchodní ředitel společnosti Sitel Pavel Schlitter. 

Ve třetím čtvrtletí vzrostla stavební výroba v České republice meziročně o 0,4 procenta, vyplývá z dat Českého statistického úřadu.

Pozemní stavitelství však stejným tempem kleslo. Celé odvětví tedy za růst od července do září vděčí hlavně dopravním stavbám. Inženýrské stavitelství se meziročně zvýšilo o 2,2 procenta.