Trh průmyslových nemovitostí zažívá nový rozkvět

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Petr Berger, Euro

Do průmyslových nemovitostí se peníze jen sypou. Firmy si v Česku a celé střední Evropě pronajímají sklady a výrobní haly o sto šest, na nákupy v regionu si chystají peníze noví investoři a developeři se připravují na novou výstavbu. Právě tak vypadá trh průmyslových ploch, jak ho představuje poradenská společnost Cushman & Wakefield.

„Od začátku letošního roku projevují všichni developeři zájem o novou výstavbu. Je to největší zájem za posledních pět let. Jsou tu dokonce firmy, které chtějí nově vstoupit na český trh,“ zdůraznil Ferdinand Hlobil, vedoucí středoevropského průmyslového týmu Cushman & Wakefield.

V celé střední Evropě, do níž konzultantská firma zahrnuje země visegrádské čtyřky a Rumunsko, si firmy loni pronajaly téměř čtyři miliony metrů čtverečních moderních průmyslových ploch. Dosavadní rekord z roku 2011 činil 3,2 milionu čtverečních metrů. Středoevropští stavebníci do nových skladů a průmyslových hal vložili loni 330 milionů eur.

Velký podíl obnovených smluv

V samotném Česku loni pronájmy průmyslových nemovitostí vzrostly o 74 procent na 1,2 milionu metrů čtverečních. Významný podíl na těchto transakcích sice připadá na obnovené smlouvy stávajících nájemců, ale i to se podle Hlobila počítá. „Tyto firmy totiž také mohly z Česka odejít,“ poznamenal.

Dobrá kondice trhu vede rovněž k tomu, že společnou řeč možná zase najdou majitelé skladů a investoři. Zatím se jejich představy o cenách rozcházely. „Ve světě je obrovský přebytek peněz, které hledají umístění,“ uvedl šéf průmyslové sekce Cushman & Wakefield. V Česku už podle Hlobila zahraniční fondy krouží kolem logistických areálů v okolí Prahy.

Mapu trhu nyní překresluje hlavně poptávka internetových obchodů a s nimi spojených přepravců, dodal Hlobil. Tyto změny se však podle něj netýkají jen Česka, ale průmyslových realit po celém světě.