Stát bude potřebovat na financování dluhu v roce 2016 méně peněz

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak, Euro

Ministerstvo financí (MF) bude příští rok potřebovat na financování státního dluhu 342 miliard korun, což je o 64 miliard méně než činil plán z loňského roku. Uvedlo to dnes ministerstvo financí s odkazem na zveřejněnou Strategii financování a řízení státního dluhu na rok 2016. Letos počítá MF s 318,3 miliardami korun na financování státního dluhu.

Podle strategie ministerstvo těží z příznivé situace na trhu se státními dluhopisy, kde od léta dokonce prodává tyto cenné papíry se záporným výnosem. Investoři tedy státu platí za možnost dluhopisy pořídit. Podle MF díky záporným výnosům získal státní rozpočet od konce srpna dodatečné příjmy 414 milionů korun.

„Celková jmenovitá hodnota emise státních dluhopisů prodaných za záporný aukční výnos činila 98,9 miliardy korun při průměrném výnosu -0,25 procenta ročně,“ uvedl úřad s tím, že hodlá této situace i nadále využívat i k případnému předfinancování pro rok 2017.

Analytik: Vláda těží z restriktivních opatření Janoty a Kalouska

„Za tímto stavem je v první řadě potřeba hledat zářný růst českého hospodářství v roce 2015, který výrazně předčil odhady jak ministerstva financí, tak České národní banky. Současná vláda kromě jiného těží z restriktivních rozpočtových opaření, ordinovaných ministry financí Eduardem Janotou a Miroslavem Kalouskem. Díky nim vykazuje zadlužení ČR v poměru k HDP vysoce příznivou úroveň, a to navzdory proběhlé krizi a recesi,“ upozornil hlavní ekonom Roklen Lukáš Kovanda. Zároveň dodal, že i do dalších let lze předpokládat, že potřeba financování bude mírně klesat a v roce 2018 poklesne pod sedm procent HDP.

MF plánuje příští rok vydávat státní dluhopisy převážně se splatností do 10 let. Emise střednědobých a dlouhodobých státních dluhopisů na domácím trhu je plánována na minimálně 150 miliard korun.

Příští rok schodek 70 miliard

V rámci financování počítá MF příští rok mimo jiné se schodkem státního rozpočtu 70 miliard korun, splátkou tří emisí dluhopisů za 142,6 miliardy, splátkou spořicích státních dluhopisů za 30 miliard, refinancováním pokladničních poukázek za 84,4 miliardy a splátkou emise dluhopisů za 500 milionů švýcarských franků. Úřad chce kvůli stabilizaci dluhu zapojit do jeho financování volné peněžní prostředky souhrnných účtů státní pokladny.

Samotný podíl dluhu na hrubém domácím produktu by měl letos klesnout na 37,3 procenta HDP a v příštím roce na této úrovni setrvat.

Cz Government Debt To GDP

Výdaje na obsluhu státního dluhu by měly klesnout i v příštím roce. Letos se skutečné výdaje zatím snížily o 3,2 miliardy korun na 45,1 miliardy korun. Příští rok MF očekává pokles výdajů na 44,3 miliardy korun. „To vše přispívá k lepšímu hospodaření státního rozpočtu,“ uvedlo MF.

MF dále upozornilo, že si ponechává možnost pružné reakce na vývoj na finančních trzích. Proto v červnu 2016 zveřejní aktualizaci Strategii financování a řízení státního dluhu České republiky. Úřad také nevyloučil možné čtvrtletní aktualizace materiálu.