Česko posílí mise o experty na zemědělství a potraviny

ministr zemědělství Marian Jurečka

ministr zemědělství Marian Jurečka Zdroj: ctk

Součástí diplomatických misí a zastoupení České republiky v zahraničí se stanou i experti na zemědělství a potravinářství. Plán je hlavní částí memoranda o spolupráci, které dnes podepsali ministr zemědělství Marian Jurečka a ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek. Koaliční vláda si od plánu slibuje zlepšení pozice českého exportu zemědělských a potravinářských výrobků na trzích mimo EU.

Memorandum poprvé otevírá ministerstvu zemědělství přístup do sítě pro podporu českého exportu. Pokud jde o teritoriální rozmístění, byly na základě analýz řady kritérií vybrány Rusko, Ukrajina, Čína, Saúdská Arábie a Srbsko. První zemědělští radové by měli zahájit činnost ještě v tomto roce.

„Hlavním úkolem zemědělských diplomatů bude hlavně obchodní spolupráce v oblasti zemědělských a potravinářských produktů a souvisejících výrobních a zpracovatelských technologií. Náplní práce agrodiplomatů bude především hledání nových exportních možností pro naše podnikatele,“ řekl ministr Marian Jurečka.

„Po vyhodnocení účinnosti této iniciativy budeme zvažovat rozšíření nebo úpravu cílových zemí,“ dodal.

Export míří hlavně do EU

Většina zemědělsko-potravinářského vývozu ČR míří na trhy zemí EU, jedná se o zhruba 90 procent. Nárůst je v posledních letech vidět i za hranicemi Evropské unie. Větší orientace na mimounijní trhy by také mohla snížit rizika z příliš vysoké závislosti na trzích členských zemí EU.

Příkladem možné spolupráce jsou podle ministerstva například dodávky kvalitních českých potravin, zejména piva, chmele, destilátů, mléčných výrobků či cukrovinek, nebo zemědělských strojů a zařízení.

Uspět by mohli i výrobci potravinářských technologií, například minipivovarů zažívající v Česku boom nebo balicích a stáčecích linek. Šanci by mohli mít i producenti biotechnologií, mezi jinými moderních vakcín a veterinárních přípravků.