Konina dostihla i potravinářského obra, Nestlé stahuje výrobky

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Mlada fronta

Vydávání koňského masa za hovězí je zjevně rozšířenější praxí, než se ještě před několika dny zdálo. Kvůli stopám koňské DNA nyní z prodejních pultů v Itálii, Francii a Španělsku i výrobky švýcarského gigantu Nestlé, největší firmy svého druhu na světě.

Nestlé, které minulý týden tvrdilo, že jeho potravin se skandál netýká, díky vlastním testům odhalilo více než procento koňské DNA ve dvou ze svých výrobků. Tato hranice je rozhodující, od ní směrem vzhůru se jedná o podvádění. „Řádně jsme informovali úřady,“ uvedla firma s tím, že zdraví konzumentů nemůže být ohroženo.

V Itálii a Španělsku Nestlé stahuje dva těstovinové mražené polotovary. Od distributorů zmizí i ve Francii vyráběné Lasagnes à la Bolognaise Gourmandes, polotovar určený pro cateringové služby. Nestlé také zastavilo dodávky hovězích produktů od německé společnosti Schypke.

Skandál s vydáváním koniny za hovězí, který vypukl v irském řetězci rychlého občerstvení, se rychle šíří Evropou. Odborníci se sice shodují, že koňské maso nemůže ohrozit lidské zdraví, skandál ale podkopává důvěru zákazníků v supermarkety a rychlá občerstvení.

V pondělí o koňském mase ve svých finských a švédských prodejnách informoval řetězec Lidl, který působí i v Česku. V německém Lidlu se už objevila celá řada potravin kontaminovaných koninou, včetně několika druhů těstovinových jídel a hovězího guláše.

V pondělí dostala česká Státní veterinární správa skrze evropský systém rychlého varování zprávu, že konina vydávaná za hovězí směřuje i do Česka. Příjemce zásilky, společnost Nowaco = Bidvest, ovšem tvrdí, že zboží do Česka nedorazilo. „Zůstalo u výrobce v Lucembursku. Dvě starší šarže jsme zastavili pro distribuci již minulý týden a v současné době je vyšetřují v akreditované laboratoři, zda obsahují stopy koňského masa, nebo nikoliv,“ řekl podle ČTK ředitel maloobchodního prodeje Bidvestu Jan Tajovský.