Lískové ořechy jsou nejdražší za deset let, úrodu zničily jarní mrazy

Lískové ořechy

Lískové ořechy Zdroj: Arvydas Simbelis, Flickr.com (CC BY 2.0)

Výrobce cukrovinek se budou muset vypořádat se zdražením další z klíčových surovin. Poté, co ceny kakaa vystoupaly na rekord, jejich podnikání ohrožuje i slabá úroda lískových ořechů.

Turecko, světová jednička v pěstování lískových ořechů, očekává nejhorší sklizeň za několik let. Na vině jsou nezvykle mrazy, které zemi zasáhly letos v dubnu. Následoval prudký nárůst cen, které se nesnížily ani navzdory tomu, že letošní sklizeň již začala.

Z Turecka pochází 70 procent světových dodávek lískových ořechů. Původní odhady počítající s produkcí 800 tisíc tun ořechů byly kvůli mrazům sníženy na asi 520 tisíc tun, píše deník Financial Times. Cena za kilogram lískových ořechů, která se na začátku roku pohybovala kolem 12 tureckých lir, se po mrazivém dubnu vyšvihly až na 23 lir. „Ceny se usadily kolem 19 lir a pravděpodobně se tam nějakou dobu udrží,“ uvedl Brijesh Krishnaswamy ze společnosti Olam, která obchoduje se zemědělskými komoditami.

Někteří analytici předpokládají, že ceny ke konci roku přeci jen klesnou. „Krátkodobě se ale nehnou, protože celkový rozsah škod bude známý až po skončení sklizně v říjnu,“ uvedla analytička společnosti Mintec Corrina Savage.

Mnozí výrobci cukrovinek jsou přitom na lískových ořeších závislí a nemají je čím nahradit. Například italský čokoládový obr Ferrero hrozící potíže s dodávkami vyřešil tím, že v červenci koupil největšího tureckého zpracovatele lískových ořechů Oltan.

To ale vyděsilo další výrobce, kteří od Oltanu odebírají. Ti nyní pátrají po nových dodavatelích, což napětí na trhu jen stupňuje. „Pro velké čokoládovny by nakupování od Oltanu pravděpodobně nefungovalo,“ řekl britskému listu jeden z obchodníků.