Ve zpracování halal masa se točí téměř půl bilionu dolarů

Halál porážka

Halál porážka Zdroj: Profimedia.cz

Průmysl zpracování masa podle arabského práva má hodnotu 415 miliard dolarů. Osm z deseti největších globálních dodavatelů tohoto masa jsou nemuslimské země.

Z Brazílie se ročně vyveze halal masa za více než pět miliard dolarů, poloviční produkci obstarává Austrálie, ta je následovaná Indií, která vyveze tyto produkty za více než dvě miliardy dolarů. Vyplývá to z dat uveřejněných na webu televizní stanice Al-Džazíra. Z evropských zemí hraje prim Francie s téměř miliardovým exportem.

Největším dovozcem halal masa a dalších produktů je Saúdská Arábie, následovaná Malajsií, Spojenými arabskými emiráty, Indonésií a Egyptem.

Na celém světě žije zhruba 1,8 miliardy muslimů, z nichž většina konzumuje pouze halal maso. Arabské slovo "halal" znamená přípustné. Ve vztahu k potravě odkazuje na maso a masné výrobky, které se připravují na základě islámského práva. Aby maso získalo certifikát halal, musí se zvíře zabít podle muslimské tradice.

V České republice vyvolává halal certifikát řadu kontroverzí. Počet porážek v souladu s islámským právem roste. V roce 2015 bylo v Česku poraženo halal způsobem 105 tisíc zvířat. Nejvíce 102 tisíc bylo kuřecích brojlerů. Zbytek tvořily ovce, skot, kachny a husy.

Z dat státní veterinární správy vyplývá, že porážky tímto způsobem se v Česku podílejí na celkovém počtu poražených zvířat necelým promile, v letech 2012 a 2013 byl jejich počet ještě nižší.

Nejvíce kontroverzí vyvolává HALAL porážka masa. Je to porážka rituální, kdy je zvíře podrobováno velkému utrpení v zájmu dodržení podmínek víry. Zvíře musí být po podřezání a při vykrvácení při vědomí, aby mohlo slyšet modlitbu. Toto je důvodem velkého stresu zvířete. Je zcela v rozporu s českou legislativou, kdy zvíře smí být usmrceno až po omráčení (zákon na ochranu zvířat proti týrání č. 246/1992 Sb.).

Více zde: http://islam-objektivne.webnode.cz/dokumenty/co-je-to-halal-potravina