Koronavirus pomáhá kůrovci, říkají vlastníci lesů. Chtějí podporu od státu

Kůrovec

Kůrovec Zdroj: MČ Praha 12

Lapač na Kůrovce
Kůrovec
3
Fotogalerie

Současná epidemie koronaviru nahrává kůrovci. Při současném počasí se v nižších polohách začne množit za dva až tři týdny. Pokračování v boji s kalamitou je ale ohrožené, uvedlo Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů ČR. Pokud zpracovatelské firmy kvůli karanténám nebo výskytu nemoci v podniku přestanou odebírat dříví, nebudou mít vlastníci dostatek peněz na opatření proti tomuto brouku.

Sdružení po státu žádá urychlenou výplatu kompenzací za pokles cen dříví, automatické prodloužení víz pro zahraniční lesnické pracovníky, kteří jsou na českém území, a vydání opatření, které by umožnilo přenos semen z Karpatské oblasti a sadebního materiálu na Vysočinu a Jeseníky. 

„Řada vlastníků lesů ještě nedostala odškodnění za předminulý rok, a pokud zpracovatelé od nich teď přestanou odebírat dřevo, protože se v závodě objevila nákaza koronaviru nebo poklesla poptávka po řezivu, vlastník lesa nebude mít peníze na výplaty dělníků pro boj s kůrovcem,“ popisuje možné situace předseda sdružení František Kučera.

To může mít podle něj negativní dopad na zaměstnance, ale také na OSVČ. „Nebudou probíhat opatření k zabránění šíření kalamity do dalších oblastí! Hrozba zastavení likvidace kůrovcové kalamity v nestátních lesích je tudíž velice reálná,“ dodal.

Loni začal stát vyplácet peníze pro nestátní vlastníky lesů jako kompenzace za sníženou cenu dříví. Dohromady se jim v tomto programu zatím do konce letošního roku přislíbilo 2,5 miliardy korun. Právě vyplacení peněz v tomto programu chtějí vlastníci lesů urychleně proplatit, jedná se podle nich řádově o stamiliony korun, čímž se krátkodobě zajistí financování lesnických činností. „Samozřejmě chápeme zcela nestandardní situaci, ve které se celá společnost ocitla. Ale kůrovec nepočká a zalesňovací práce lze provádět také jen v určitém období,“ uzavřel Kučera.

Kalamitní situace v českých lesích způsobená kůrovcem se loni opět zhoršila, uvedl na začátku března ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD). Její další postup lze přes veškeré úsilí očekávat i letos, kůrovec napadne přinejmenším stejný objem dřeva jako loni. Česko se s kalamitou potýká několik let. Podle odborníků je situace nejhorší v historii českého lesnictví.