Do obnovy šumavského národního parku se zapojí i veřejnost

Stromy na Šumavě označené k těžbě

Stromy na Šumavě označené k těžbě Zdroj: hnuti Duha

Šumava poničená kůrovcovou kalamitou se dočká pomoci veřejnosti. Lidé, kteří se na Správu Národního parku Šumava obrátili s nabídkou pomoci, se zúčastní podzimní výsadby stromů a přispějí i finančním obnosem. Vyplývá to z informací agentury Mediafax.

„Za poslední měsíc se na Správu Národního parku Šumava obrátily některé firmy i řada jednotlivců, které už přestaly bavit televizní záběry z nesmyslné blokády Na Ztraceném,“ uvedl mluvčí šumavského parku Pavel Pechoušek. Podle jeho slov už lidé nechtějí jen planě diskutovat, ale mají chuť pomoci Šumavu obnovit. Veřejnost tak zástupcům národního parku nabízí peněžní výpomoc i osobní účast při sázení stromů.

„Není nám lhostejná hysterie, která se v posledních týdnech rozpoutala kolem Národního parku Šumava a kolem kácení stromů napadených kůrovcem. Chceme se podílet na přeměně monokulturního šumavského smrkového lesa na les smíšený,“ uvedla zástupkyně firmy Tetra Pak Hana Zmítková, která hodlá přispět částkou 100 tisíc korun.

Správa šumavského parku se podle Pechouška proto rozhodla, že najde termín a místo, kdy bude možné, se do pomoci zapojit a osobní účastní při výsadbě přispět k obnově národního parku. „Chceme dát příležitost i těm lidem, kteří chtějí stromky sami vysadit,“ uzavřel ředitel parku Jan Stráský.