Agrárními diplomaty budou lidé z ministerstev i Madety. Ukrajina se odkládá

kombajn

kombajn Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Pracovníci ministerstev, šéf kanceláře CzechTrade v Srbsku a exportní manažer největšího tuzemského výrobce mléčných produktů Madety. To je sestava lidí, kteří uspěli ve vícekolovém půlročním tendru ministerstev zemědělství a zahraničí na obsazení pozic agrárních diplomatů při zastupitelstvích Česka ve čtyřech zemích, které jsou potenciálně důležité pro export tuzemských producentů potravin.

Stát vyšle experty do Ruska, Číny, Srbska a Saúdské Arábie s tím, že vyslanci v Bělehradě a Rijádu budou mít přesah i pro další okolní země. „Budoucí zemědělští diplomaté jsou lidé, kteří se mezinárodnímu obchodu věnovali i v minulosti, a to jak na úrovni státní, tak i v soukromém sektoru,“ řekl deníku E15 mluvčí ministerstva zemědělství Hynek Jordán. „Jsou součástí ekonomické diplomacie ČR v zahraničí ve snaze efektivně pomoci českým firmám při pronikání na zahraniční trhy,“ dodal. Náklady na každého z nich budou činit zhruba tři a půl milionu korun ročně.

Vybraná teritoria představují nejvýznamnější obchodní partnery ČR v zemědělství a potravinářství mimo EU. Do zemí mimo unii totiž směřuje přes 90 procent agrárního vývozu. „Vybrané země mají předpoklad budoucího růstu národních hospodářství, exportního potenciálu pro české výrobky a patří mezi regiony, o které mají z hlediska vývozu zvýšený zájem i české potravinářské firmy,“ podotkl.

Vybrané země mají předpoklad budoucího růstu národních hospodářství, exportního potenciálu pro české výrobky

Oproti původnímu plánu ale nebyl obsazen post agrárního diplomata v Kyjevě. „Z důvodu nestabilní politické situace jsme se rozhodli pro tento krok. Nicméně do budoucna s obsazením agrodiplomata na Ukrajině počítáme,“ poznamenal Jordán. Již dříve úřad Mariana Jurečky uvedl, že pokud se projekt agrárních diplomatů osvědčí, mohou přibýt i další země. Na jaře MZe uvažovalo o tom, že v úvahu by mohly připadat i Spojené státy, Japonsko, některé severoafrické země, státy Latinské Ameriky nebo středoasijské země.

O post agrárních diplomatů byl velký zájem, na pět pozic se přihlásilo padesát lidí. Vítězové nyní nastoupí na ministerstvo zemědělství na předvýjezdové školení, do svých regionů se rozjedou na podzim. Formálně budou podřízeni ministerstvu zahraničních věcí a českému velvyslanci v dané zemi, nicméně metodicky budou vázáni na ministerstvo zemědělství.
K náplni práce zemědělského diplomata bude patřit například monitoring místního prostředí, domácích trendů v oblasti prodeje zemědělských a potravinářských výrobků a případných změn na trhu. Bude zastupovat zájmy českých zemědělských a potravinářských subjektů a resortních nevládních organizací ve vztahu k místním odběratelům a partnerům a propagovat a prezentovat české výrobky v dané zemi.

Budou také hledat případné překážky v obchodu s danou zemí

Součástí mise bude také zkoumání případných překážek v obchodu uplatňovaných danou zemí včetně konkrétní spolupráce s místními státními institucemi při jejich překonávání. Měli by se účastnit proexportních aktivit ministerstva zemědělství jako jsou účasti na mezinárodních výstavách, podnikatelských misích a projektech na podporu ekonomické diplomacie v dané zemi.

Do budoucna by přitom posty agrárních diplomatů nemuseli vykonávat vždy jen obyvatelé ČR. Jak uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka v dubnovém rozhovoru pro deník E15, zaujala jej myšlenka, kterou si přivezl z tehdejší služební cestě po Spojených státech. „Spočívá v tom, že bychom si ve dvou zemích odzkoušeli, že tam nebudeme mít našeho diplomata, ale smluvně si najmeme někoho z dané země, kdo zná trh a místní podmínky. Pracoval by pro nás třeba rok a pak by se poměrně jednoduše vyhodnotila jeho smlouva, zda ji plní, nebo ne,“ uvedl tehdy.

Vybraná čtveřice:

Rusko (Moskva) - Nikola Hrušková, ministerstvo průmyslu a obchodu
Čína (Peking) - Vladimír Randáček, konzultant, dříve ministerstvo zahraničních věcí
Srbsko (Bělehrad) - Pavel Svoboda, ředitel kanceláře CzechTrade v Srbsku
Saúdská Arábie (Rijád) - Eduard Řeháček, exportní manažer Madety