Alespoň 40 procent průměrné. Sobotka chce mimimální mzdu dál zvyšovat

Dělníci - ilustrační foto

Dělníci - ilustrační foto

Česká vláda hodlá postupně přiblížit úroveň minimální mzdy k hranici 40 procent průměrného výdělku v zemi. Oznámil to premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v Bratislavě po společné schůzce české a slovenské tripartity. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů obou států jednali kromě jiného o minimální mzdě, která je na Slovensku vyšší než v Česku.

„To, že pravicové vlády v Česku šest let nezvyšovaly minimální mzdu, se podepsalo na velkém rozdílu, který je mezi minimálními mzdami v obou zemích. Zatímco na Slovensku minimální mzda bude 1. ledna příštího roku dosahovat úroveň kolem 43 procent průměrného slovenského platu, tak v České republiky to bude zhruba 36 procent našeho průměrného platu,“ řekl Sobotka .

Česká vláda v srpnu rozhodla o zvýšení minimální mzdy od příštího roku o 700 korun na 9900 korun. Na Slovensku minimální plat nyní činí 380 eur (10260 korun), od ledna by podle dostupných informací měl stoupnout na nejméně 400 eur (10800 korun).

„Vláda má jeden nástroj, který může použít, a tím je tlak prostřednictvím zvyšování minimální mzdy na to, aby obecně rychleji rostly platy v ekonomice. Naši lidé si to zaslouží, protože mají často stejně dobrou produktivitu práce jako jejich kolegové v Německu nebo v Rakousku, ale historicky jsou mzdy na výrazně nižší úrovni,“ řekl Sobotka.

Podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslava Hanáka obavy ze zvyšování minimální mzdy panují u zaměstnavatelů v odvětví služeb a v sektorech, kde jsou nízké mzdy, jako například v oděvním průmyslu. Hanák by uvítal, pokud by parametry pro úpravu minimální mzdy vycházely z tempa růstu ekonomiky, průměrné mzdy, případně růstu cen. „My se nebráníme zvyšování minimální mzdy, týká se to dvou-tří procent zaměstnanců,“ řekl.

Hanák: My se nebráníme zvyšování minimální mzdy, týká se to dvou-tří procent zaměstnanců

Odbory zase poukázaly na stírání rozdílů v platech mezi Českem a Slovenskem. „Česká republika je v situaci, kdy se vůči Slovensku tváří jako země, která podporuje sociální dumping, máme nižší cenu práce, máme nižší minimální mzdu. Slovenské mzdy byly po rozdělení (Československa) o 25 procent v průměru nižší než v České republice. Politika levné práce u nás silně zahnízdila,“ řekl na tiskové konference po jednání tripartit předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

Na Slovensku se asi také bude zvyšovat

Zvyšování minimální mzdy je na Slovensku navzdory kritice zaměstnavatelů nakloněna jednobarevná vláda sociálních demokratů premiéra Roberta Fica. „Slovensko patří i z hlediska produktivity práce k vrcholu v EU. Právě proto jsme toho názoru, že je potřeba zvyšovat minimální mzdu,“ uvedl slovenský ministr sociálních věcí Ján Richter. Dodal, že se podle něj nenaplnila kritika, že zvyšování minimální mzdy a změny v zákoníku práce negativně ovlivní zaměstnanost. Spolu se zvýšením minimální mzdy slovenská vláda prosadila pro zaměstnance s nízkými platy zavedení úlevy z placení povinných zdravotních odvodů.

Členové české a slovenské tripartity na společném schůzce v Bratislavě jednali také o agenturním zaměstnávání či o zkušenostech se zavedením registračních pokladen, které Slovensko v minulosti prosadilo coby jedno z opatření na potírání daňových úniků. Podle slovenského premiéra Roberta Fica by se ještě za stávajícího českého předsednictví ve visegrádské čtyřce mohlo uskutečnit společné zasedání tripartit ČR, Maďarska, Polska a Slovenska.