Americký list označil Babiše za proruského politika, ten to chce vyvrátit

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) Zdroj: ctk

Ministr financí Andrej Babiš se v dopise, který otiskl americký list The Washington Post (WP), ohradil proti článku, v němž je zařazen mezi proruské politiky. Autorka článku Anne Applebaumová takto o Babišovi před několika dny napsala v příspěvku s názvem Nový druh přátel Ruska.

Applebaumová uvedla, že vychází z fóra Dialog civilizací, které se konalo na ostrově Rhodos. Mezi jeho účastníky byl loni prezident Miloš Zeman a letos jeho předchůdce Václav Klaus.

Applebaumová účastníky řadí k lidem, kteří souhlasí s protizápadním pohledem na svět ruské elity, a zabývá se důvody, proč se k Rusku obracejí další politici.

Cituje přitom Babiše, slovenského a maďarského premiéra Roberta Fica a Viktora Orbána. V Babišově případě uvádí jeho kritický postoj vůči protiruským sankcím, který Babiš vyjádřil loni, a pak nedávný výrok k uprchlíkům. Uprchlická krize je podle něj větší hrozbou než Rusko.

Kritička píše, že všichni tito politici se vezou na „protiunijní vlně“, která se šíří Evropou, ale k podpoře Ruska mají i osobní důvody. Zemanův poradce byl donedávna jednatelem české pobočky ruské společnosti Lukoil, Babiš coby jeden z nejbohatších občanů ČR vlastní firmy, které odebírají velkou část ruského plynu.

Andrej Babiš: Já nejezdím do Ruska Vladimira Putina a nemám tam přátele

K tomu Babiš ve své reakci napsal: „Byl jsem popsán jako proruský politik s tím, že mou motivací může být závislost mých firem na ruském zemním plynu. Nechť není pochyb: Moje politika, stejně jak politika mé strany, je jasně prozápadní a podporující NATO. Členství v Evropské unii je pro Českou republiku prospěšné a my chceme, aby tomu tak bylo i nadále“.

Babiš dál pokračuje, že skepse k účinnosti sankcí proti Rusku a k unijní uprchlické politice spadá do evropského dialogu. Nikdy prý nebude prosazovat proruskou orientaci. Česká republika je a musí zůstat prozápadní, transatlanticky orientovaná, pevná evropská země, píše dál ve své reakci Babiš.

Ministr se pozastavuje nad tím, že je dáván dohromady se Zemanem a Klausem, za jejichž vlád se podle Babiše rozvinula korupce a klientelismus, což ho vedlo k tomu, aby vstoupil do politiky.

„Tato korupce a klientelismus jsou v zájmu Ruska. Ti pánové se možná zúčastnili proruských konferencí, ale já ne. Oba se možná účastní akcí na ruském velvyslanectví, ale já ne. Já nejezdím do Ruska Vladimira Putina a nemám tam přátele,“ píše Babiš. Odmítá i závislost svých podniků na Rusku, které prý odebírají plyn od německých společností. The Washington Post článek Applebaumové otiskl 16. října a Babiš na něj reagoval o týden později.