Amnestie se rušit nebude, rozhodl Ústavní soud

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský Zdroj: Martin Pinkas

Kontroverzní amnestie prezidenta Václava Klause definitivně zůstane v platnosti. Ústavní soud dnes (ÚS) odmítl návrh skupiny senátorů na zrušení druhého článku amnestijního rozhodnutí, který zastavuje kauzy trvající déle než osm let. Soud dospěl k závěru, že k přezkoumávání amnestie nemá kompetenci. V podstatě jde o definitivní potvrzení amnestie.

Čtyři soudci měli při dnešním uzavřeném jednání pléna jiný názor. Předseda soudu Pavel Rychetský, soudci Ivana Janů a Vojen Güttler nesouhlasili s výrokem, soudce Miloslav Výborný uplatnil odlišné stanovisko pouze k odůvodnění. Ústavní soud má 12 soudců. K prosazení usnesení připraveného soudcem zpravodajem Vladimírem Kůrkou v tomto konkrétním případě stačila nadpoloviční většina hlasů.

Iniciátorka návrhu, senátorka Alena Dernerová (za Sveročechy.cz) verdikt většiny ústavních soudců respektuje, přesto ale napadenou část amnestie osobně stále pokládá za protizákonnou. Těm, kteří byli zastavením kauz poškozeni, doporučila odvolat se k Evropskému soudu pro lidská práva. „Z našeho pohledu jsme udělali naprosté maximum, co jsme mohli udělat,“ řekla senátorka.

Další z navrhovatelek, místopředsedkyni Senátu Alenu Gajdůškovou (ČSSD) rozhodnutí ÚS zklamalo. Podle ní část amnestie porušila právo na spravedlivý proces a právo na ochranu majetku. „Domnívám se, že je to parketa Ústavního soudu,“ řekla Gajdůšková. Lidem, které amnestie poškodila, podle ní nezbývá nic jiného, než se obrátit - v souvislosti s tím, že amnestii spolupodepsal premiér Petr Nečas (ODS) - na vládu.

Co říká článek II Klausovy amnestie:

Čl. II - Zastavení trestního stíhání
Nařizuji, aby bylo zastaveno pravomocně neskončené trestní stíhání, s výjimkou trestního stíhání proti uprchlému, od jehož zahájení k 1. lednu 2013 uplynulo více než 8 let, pro trestné činy, za něž trestní zákoník stanoví trest odnětí svobody nepřevyšující deset let.

Z verdiktu nemá radost ani předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. „Bohužel tím mizí poslední možnost, jak nějakým způsobem korigovat či z pohledu Ústavního soudu komentovat postup, který zvolil prezident a premiér při vyhlášení oné nešťastné amnestie,“ uvedl.

„Já si to pro sebe překládám tak, že Ústavní soud stvrdil, že rozhodnutí o amnestii je svrchovanou kompetencí, svrchovaným právem prezidenta republiky,“ řekla předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS). Soudci podle ní neshledali důvod, proč by měli do tohoto práva vstupovat. „Čili stvrdili, že prezident republiky postupoval správně,“ dodala.

Návrh senátorů směřoval proti nejvíce kritizované části amnestie, která zastavila vleklá trestní stíhání. Konkrétně šlo o stíhání, která trvala déle než osm let s trestní sazbou do deseti let vězení.

Ústavní soudci v minulých týdnech opakovaně diskutovali o tom, zda prezidentskou amnestii vůbec mohou přezkoumávat. Zákon jim tuto pravomoc nepřiznává. Rychetský v médiích už dříve připustil, že názory jednotlivých soudců se rozcházejí. Neshodovali se ani další odborníci na ústavní právo. Nakonec mezi soudci převážil názor, že český ÚS žádné amnestijní rozhodnutí rušit nemůže. Je to dáno zvláštním charakterem amnestie, uvedl šéf protokolu soudu Vlastimil Göttinger.

Ústavní soud již v únoru odmítl návrh Městského soudu v Praze na zrušení celé amnestie. Důvody byly spíše formální - jednak soudci upřednostnili dříve doručený senátorský návrh, jednak dospěli k závěru, že městský soud neměl oprávnění požadovat zrušení celého amnestijního rozhodnutí.

Amnestie podle údajů z února zastavila 327 trestních stíhání včetně závažných kauz hospodářské kriminality. Dále prezidentovo rozhodnutí vedlo k propuštění téměř 6500 vězňů. Amnestie má řadu kritiků, stala se dokonce jedním z důvodů pro podání ústavní žaloby na Klause, kterou podatelna soudu přijala dnes dopoledne.

Významné kauzy, které zastavila amnestie: