Analytici: V lednu možná zažijeme deflaci, kvůli cenám ropy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 2.0: Aero Icarus via Flickr

Klesající ceny ropy budou podle analytiků pravděpodobně jedním z hlavních důvodů, proč již za leden dojde k meziročnímu propadu cen, tedy k deflaci. V prosinci totiž ceny meziročně rostly jen o 0,1 procenta právě kvůli klesajícím cenám ropy a dále i potravin. Naposledy přitom inflace byla záporná v říjnu 2009, loni v červnu pak byla na nule.

Od loňského června klesly ceny ropy už o zhruba 60 procent. Během dnešního obchodování opět prohloubily šestiletá minima, na kterých se ocitly v úterý. Například severomořská ropa Brent dnes dopoledne zaznamenala pokles o další více než dvě procenta na zhruba 45,60 dolaru za barel.

Ceny ropy tlačí dolů vysoké dodávky suroviny na trh, které jsou důsledkem rozmachu těžby z břidlicových ložisek ve Spojených státech. K poklesu přispívají rovněž obavy o poptávku, která je úzce spojena s hospodářským vývojem.

Obavy z deflace přitom mezi investory vyvolaly obavy, že by mohla zareagovat Česká národní banka a například ještě více oslabit korunu. Následně pak koruna oslabila vůči euru na několikaletá minima. Guvernér ČNB Miroslav Singer ovšem v úterý uvedl, že není nutné, aby měnová politika centrální banky rychle reagovala na pokles cen ropy nebo potravin. Centrální banka by ale podle guvernéra reagovala až na dlouhodobé deflační tlaky, který by mohly způsobit propad domácí poptávky. Ty zatím ovšem podle ekonomů nehrozí.

„Lze se domnívat, že lednová inflace již bude se záporným znaménkem a s nemalou pravděpodobností zde může vydržet několik měsíců,“ řekl analytik BH Securities Petr Hlinomaz. Podle něj by deflace neměla být větší než několik málo desetin procenta. S tím souhlasí i hlavní analytik Roklen Lukáš Kovanda. „Pokud by se cena ropy Brent pohybovala na stávající úrovni, tj. v rozmezí od 40 do 50 dolarů za barel několik měsíců, propad tuzemské cenové hladiny do deflačního pásma je prakticky jistý,“ sdělil.

Lze se domnívat, že lednová inflace již bude se záporným znaménkem

Analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák upozornil, že deflace nemusí být vždy negativní. „Pokles cen ropy je jednoznačně pozitivní impuls, na který by ČNB reagovat neměla. Díky nižším cenám pohonných hmot, a tím pádem i nižší inflaci, dojde k růstu reálných příjmů, což se odrazí ve vyšší spotřebě domácností,“ dodal Novák.

Podle Kovandy bude muset ČNB přehodnotit i inflační prognózu pro první čtvrtletí letošního roku, která v současné době počítá s meziroční inflací ve výši 0,9 procent. „A to ještě o víc než o 0,5 procentního bodu, což byl prosincový rozdíl mezi prognózou a realitou,“ podotknul Kovanda.