Armáda chystá nákupy za více než miliardu

Zbraně, ilustrační foto

Zbraně, ilustrační foto Zdroj: Petr Topic, Sedmicka

Po třech letech půstu, kdy ministerstvo obrany nakupovalo například munici za několik málo stovek milionů korun ročně, se zdá, že s příchodem jarních měsíců čeká armádu a její dodavatele období hojnosti. Těsně před příchodem nového šéfa rezortu Vlastimila Picka a krátce po jeho jmenování vypsali nákupčí tendry za více než jednu miliardu.

Podle věstníku veřejných zakázek tvoří největší položku náhradní díly na Airbusy A-319, turbovrtulové L-410 a tryskový JAK-40 z takzvané vládní letky za dohromady 650 milionů korun. Dále rezort poptává servis dopravních strojů CASA. V zadávací dokumentaci však není uvedena konkrétní částka. V posledních čtyřech letech přišly tyto služby a komponenty na zhruba 400 milionů. Jako výhradní zástupce evropské EADS, pod níž spadá španělský výrobce těchto letounů, je inkasoval Omnipol.

Nemalá částka 77 milionů padne na nové uniformy. Stejně tolik budou stát pneumatiky a duše pro pozemní techniku. A i tak zdánlivě marginální výstrojní součástka jako ponožky spolkne 60 milionů. Ministerstvo nezapomnělo ani na pokrývku hlavy. Za letní čepice a klobouky utratí deset milionů.

Podle mluvčího rezortu Jana Pejška jde o předběžná oznámení o vyhlášení výběrových řízení. „Neznamená to, že utratíme tolik peněz, kolik je ve věstníku napsáno. Třeba u servisu a údržby letounů půjde o rámcové smlouvy, jejichž plnění bude kopírovat skutečné potřeby armády a ústavních činitelů,“ dodal.

Armádní nákupyArmádní nákupy | E15

Pejšek připomněl, že vláda v minulosti už dvakrát rozhodla o obnově armádního dopravního letectva, některé starší stroje včetně JAK-40 měly nahradit nové bussinessjety. „Kvůli opakovanému krácení rozpočtu ministerstva ale k jejich nákupu nedošlo a bylo rozhodnuto o prodloužení provozu stávající techniky. Částečně použijeme finanční prostředky z rezervního fondu, které jsme získali prodejem nepotřebného majetku,“ dodal mluvčí. Otázka je, jak to bude s rámcovou smlouvou na servis letounů CASA, kde dosud nebyl stanoven žádný limit. Lze však předpokládat, že dosáhne podobné výše jako v uplynulých čtyřech letech.

U maskáčů jde už o třetí pokus úředníků, jak oslovit domácí výrobce a vyhnout se tak nákupu prostřednictvím agentury NATO. První soutěž musela být zrušena, protože se přihlásil jen jeden uchazeč, což nový zákon o veřejných zakázkách neumožňuje. Do dalšího tendru se přihlásily STV Group, Blažek Praha a oděvní společnost Koutný, která si po vyhlášení výsledků stěžovala Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Ten posléze výběrové řízení zrušil.

Některé zbraně si máme zajistit sami

Nákupní horečka začíná