Armáda si chce pořídit protitankové rakety i speciální radary

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Nákupem protitankových řízených střel, speciálních radiolokátorů nebo modernizací systému řízení armádního letového provozu se bude ve středu zabývat vláda. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) jí předloží zakázky za více než půl miliardy korun.

Za přenosné protitankové řízené střely Javelin armáda podle předpokladů zaplatí asi 254 milionů korun bez DPH. Střely mají zajistit „bojeschopnost jednotek české armády při plnění úkolů v zahraničních operacích,“ uvedl mluvčí ministerstva obrany Petr Medek. Zakázka bude zadána prostřednictvím programu FMS uzavřeného mezi vládami Spojených států a Česka. Střely využívá od 90. let americká armáda. Po vystřelení se samy navádí na cíl díky vlastnímu termoviznímu senzoru.

Ministerstvo obrany dále plánuje pro armádu nákup dvou průzkumných čidel za 140 milionů korun bez DPH. „Jedná se o průzkumný a přehledový radiolokátor krátkého dosahu,“ poznamenal Medek. Čidla umí detekovat malé vzdušné cíle do výšky pěti kilometrů na vzdálenost 30 kilometrů.

Určené jsou především k přehledu o situaci ve vzduchu, který je potřeba pro řízení palby jednotek protivzdušné obrany vyzbrojených moderním přenosným protiletadlovým raketovým kompletem RBS-70. Zakázka zahrnuje dodání radiostanic, maskovacích prostředků a sadu náhradních dílů.

Doplnění strakonické jednotky

Po dodání dvou čidel by měly být doplněny tabulkové počty těchto prostředků vzdušného průzkumu u 25. protiletadlového raketového pluku Strakonice na konečný počet šest kusů. „Průzkumná čidla v kombinaci s moderním přenosným protiletadlovým raketovým kompletem RBS-70 a dalšími bojovými prostředky protivzdušné obrany jsou mimo jiné efektivně využívány k obraně důležitých strategických objektů Česka v případě krizových opatření,“ poznamenal Medek.

Zakázka bude zadána společnosti Retia. Podle ministerstva obrany je jediná schopna čidla dodat a vlastní k nim potřebnou dokumentaci. Termín dodání je určen do 30. listopadu 2017.

Ministři dostanou od Stropnického informace také k zakázce za 95 milionů korun bez DPH na modernizace systému řízení letového provozu české armády. Vojsko plánuje nahradit stávající serverovou část systému. Zakázka bude zadána státnímu podniku Vojenský technický ústav.

Jednotné evropské nebe

„Veřejná zakázka je součástí nutné rozsáhlé modernizace řízení letového provozu armády České republiky,“ uvedl Medek. Ministerstvo se totiž podle něj musí řídit evropským programem „jednotného evropského nebe“, který počítá se zajištěním větší bezpečnosti a efektivnosti provozu letů.

Další vojenská zakázka, kterou Stropnický vládě předkládá, se týká modernizace rádiových polohových návěstidel. „Důvodem zadání této zakázky je plánovaná modernizace systému přistávání podle přístrojů armádních leteckých základen,“ podotkl Medek.

Tento systém zabezpečuje ve fázi konečného přiblížení na přistání a sestup optickou a zvukovou signalizaci okamžiku přeletu jednotlivého stanoviště polohového radiového majáku. Návěstidla armádě dodá Vojenský technický ústav, který zakázku zadá společnosti Techniserv. Ta je podle Medka výhradním dodavatelem a servisní organizací příslušných návěstidel. Předpokládaná hodnota zakázky je 20 milionů korun bez DPH.