Babiš není jedním z nás, říká Březina. Světlík kritizuje poplatky

Tomáš Březina

Tomáš Březina Zdroj: Euro E15

Úspěšní čeští podnikatelé mají zkušenosti s podnikáním v cizině a radí zachovat pozitivní přístup. Podmínky jsou zde stále ještě dobré, tvrdí jednatel společnosti Linet Zbyněk Frolík. Podle Tomáše Březiny, zakladatele společnosti Best, podnikatelského ducha ale ničí postupný nárůst regulací. Andrej Babiš pro něj vzorem není. "Nepatří mezi nás," dodal.

Úspěšní polistopadoví podnikatele hodnotili v rámci konference 25 let svobodného podnikání jeho vývoj a současný stav. Podle Jana Světlíka, rozhodujícího vlastníka Holdingu Vítkovice, ničemu nepomohla „revoluční euforie typu budeme se mít jako v Rakousku. Svět se vydal kvůli globalizaci úplně jiným světem.“ Současným negativním trendem podle něj není rostoucí daňová zátěž, ale výše poplatků.

„Začal působit nový fenomén, a to jsou poplatky. Platíme víc poplatků než daní. Platíme je ale třetím stranám, respektive konkurentům. Vždycky jsou pro někoho byznys, ty peníze nejdou do státního rozpočtu. Považuju to za strašně škodlivé pro svobodu podnikání. Z účtu za elektřinu činí její cena 40 procent, zbytek jsou poplatky,“ řekl Světlík. Zároveň doplnil, že v Německu jsou poplatky více než padesátkrát nižší než ve východní části Evropské unie.

Základem je pozitivní přístup, v Česku není vůbec zle

Naopak Zbyněk Frolík, spolumajitel firmy Linet, kritická slova směřuje spíše západním směrem. „Nám se tady podniká ještě svobodně. Mám společnosti v 16 západních zemích a v porovnání s Francií či Německem je tady ráj na zemi. Ve Francii bývají soudci v oblasti pracovního práva často sami odboráři. Co se týče daní, tak máme relativně volný a ne moc sofistikovaný systém, který je zneužíván. Je pravda, že to se v Německu nestane,“ nabídl srovnání.

Český stát ale podle Frolíka neuměl od roku 1989 dělat pozitivní propagandu. „Dívejme se pozitivně. Pozitivní nastavení vytváří inspirativní prostředí,“ říká Frolík.

Možnost získat zkušenosti ze zahraničí ocenil také majitel společnosti Juta Jiří Hlavatý. „Každý rok osobně schvaluji 450 obchodních cest. I do Kanady, Mexika, Malajsie. Svobodu vidím v tom, když má prodejní manažer komfort a možnosti. Vždyť ve většině případů se prodejní tým stýká se zákazníky, kteří mají větší zkušenosti než oni za 25 let. Takoví zákazníci jsou učitelé zadarmo,“ vysvětluje Hlavatý přínos svobodného podnikání.

Generální ředitel Kofoly Jannis Samaras si ale nedokáže moc představit „nesvobodné“ podnikání. „Naštěstí žiju v době, kdy je možné se v momentě nesvobody sbalit a jít jinam.“ Jediné omezování v demokratickém světě vidí v korupci, se kterou se setkal především v Rusku. Tím také vysvětluje, proč se Kofole na tamním trhu tolik nedaří.

Březina studentům radí: Nesledujte Babiše, Tkáče či Kellnery

V devadesátých letech se přesto podle zakladatele firmy Best Tomáše Březiny podnikalo snadněji, i přes absenci zkušeností s byznysem. S postupující dobou ale podle něj rostou i regulace. „Pokud budeme víc a víc věřit institucím namísto jedincům, bude velmi špatně v této zemi,“ tvrdí.

Studentům potom radí: „Nesledujte Babiše, Tkáče či Kellnery. Neporovnávejte se ale ani s Březinou. Trh byl tehdy volný, uplatnit se mohl skoro každý.“ Následně imitoval vyjadřování Andreje Babiše, aby prohlásil, že „Babiš není jedním z nás.“

Od ostatních účastníků konference se liší také Eduard Kučera, spoluzakladatel Avast Software. Podle jeho mínění v pozitivním smyslu.„Nemusím řešit továrny, nemusím kupovat materiál, se kterým nejprve pracují draze zaplacení dělníci, a teprve potom můžu výrobek někomu prodat. Je to obrovský rozdíl,“ vyzdvihl výhody podnikání ve svém oboru antivirových programů.

Zdeněk Pečený: Regulace, kam oko dohlédne

Petr Stuchlík: Regulace provizí je komunistický nesmysl