Babišova Kobra vyráží, bude mít až stovku hlav

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Tomas Kubelka, E15

Až stovka policistů, celníků nebo pracovníků finančních úřadů bude tvořit zvláštní tým, jehož úkolem bude potírání daňových úniků a daňové kriminality se škodou přes 150 milionů korun. „Ambicí je, aby se tým rozšířil i do krajů,“ řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) při podpisu prováděcího protokolu, který od příštího pondělí zahájení práce takzvané Kobry oficiálně umožní. První výsledky specializovaného týmu budou na stole do konce roku, odhaduje Chovanec.

Tým, který kopíruje slovenský model, do jisté míry nahradí finanční policii zrušenou bývalým šéfem rezortu vnitra Ivanem Langerem (ODS).

„Vláda realizuje některé dřívější návrhy sociální demokracie, které se podařilo prosadit až teď. Opatření proti daňovým únikům jsou na Slovensku velmi úspěšná a lze je velmi levně a rychle zkopírovat tak, aby přinášela miliardy korun na vyšším výběru zejména DPH a spotřební daně,“ řekl v rozhovoru pro E15 premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Ten odhaduje, že česká Kobra by státní pokladně mohla přinést kolem deseti miliard korun ročně.

Anonymní šéfové

Tým spadá pod útvar protikorupční policie. „Ze strategických důvodů nebudeme zveřejňovat, jak je Kobra členěna ani velitele jednotlivých úseků,“ podotkl Chovanec.

Ten připomněl, že se i v minulosti proti daňové kriminalitě zasahovalo. Orgány policie, celníků a finanční správy však pracovaly samostatně. „Myslíme si, že nebylo dostatečné prostředí pro to, abychom byli schopni efektivně zasahovat,“ poznamenal ministr.

Ministr vnitra Milan Chovanec (vlevo) předal symbolickou kobru policejnímu prezidentovi Tomáši Tuhému na setkání 13. června v sídle Policejního prezidia v Praze. V Česku začíná fungovat tzv. Kobra proti daňové kriminalitě. Speciální tým může mít až 100 lidí.Ministr vnitra Milan Chovanec (vlevo) předal symbolickou kobru policejnímu prezidentovi Tomáši Tuhému na setkání 13. června v sídle Policejního prezidia v Praze. V Česku začíná fungovat tzv. Kobra proti daňové kriminalitě. Speciální tým může mít až 100 lidí. | CTKMinistr vnitra Milan Chovanec (vlevo) předal symbolickou kobru policejnímu prezidentovi Tomáši Tuhému na setkání 13. června v sídle Policejního prezidia v Praze. V Česku začíná fungovat tzv. Kobra proti daňové kriminalitě. Speciální tým může mít až 100 lidí.

Podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého jsou v týmu speciálně vycvičení policisté. Jde třeba o právníky a ekonomy protikorupční policie. Členové Kobry dostali zvláštní vybavení, třeba šifrovací telefony. Tyto prostředky umožní všem složkám vzájemně komunikovat, koordinovat a analyzovat práci.

Právě komunikace a technické prostředky umožní lépe analyzovat jednotlivé případy a rychleji zasahovat. Kobra funguje uvnitř každého resortu a nepotřebuje tedy vlastní sídlo, konstatoval Tuhý.

Kdo bude Kobru kontrolovat?

Zatím není úplně jasné, zda bude Kobra disponovat nějakými většími pravomocemi než mají policisté, celníci a berní úředníci. Zřejmě však půjde o mocnější složku než jakou je Finanční analytický útvar, který spadá pod ministra financí.

Podle odborníků by Kobra měla podléhat parlamentní kontrole, protože se bude fakticky jednat o další tajnou službu. Navíc bude moci prolamovat bankovní tajemství a trestně stíhat podezřelé včetně právnických osob, což Bezpečnostní informační služba ani Vojenské zpravodajství nemohou.

David Klimeš: Kobra ano, registr ne