Bradáčová vstoupila do boje o Hemagel

státní zástupkyně Bradáčová

státní zástupkyně Bradáčová Zdroj: ctk

Sporem mezi majiteli české farmaceutické společnosti Wake a lidmi, kteří na tuto firmu v údajně vykonstruovaném insolvenčním řízení tvrdě zaútočili, se začalo zabývat Vrchní státní zastupitelství v Praze. Vyplývá to z insolvenčního rejstříku.

„Vrchní státní zastupitelství v Praze vstoupilo do tohoto řízení, protože to uznalo za vhodné vzhledem k poznatkům, jež k danému řízení má,“ sdělil deníku E15 státní zástupce Josef Černý. Podrobnosti neupřesnil. Krok úřadu Lenky Bradáčové podle oslovených právníků dokládá, že žalobci mají v této kauze vážné podezření z páchání trestné činnosti. Aktivita státního zastupitelství v insolvenčních řízeních totiž obvyklá není. Mezi nejznámější kauzy, kdy se tak stalo, patřil krach loterijní Sazky.

„Vrchní státní zastupitelství vstupuje do insolvenčních řízení spíše výjimečně. Jeho zájem naznačuje, že je zde podezření na závažnější či rozsáhlejší trestnou činnost nebo že je kvůli složitosti případu zapotřebí specialistů s vyšší kvalifikací,“ komentoval krok státního zastupitelství Miroslav Hájek z advokátní kanceláře Vilímková Dudák & Partners.

O podezření na trestnou činnost v této kauze nouze není

Výrobce Hemagelu se domnívá, že jeho bývalí obchodní partneři sdružení kolem firmy Wake Pharma se pomocí vymyšlených pohledávek a jejich rozdělení na další firmy snaží Hemagelu zmocnit. Spolumajitel Wake Pharma Josef Řehák, jedna z hlavních postav útoku na Wake, to odmítl.

Ze strany Wake bylo za poslední rok podáno několik trestních oznámení. Šéf firmy Miroslav Vlk si ale dosud stěžoval na to, že podání nikdo nešetří a státní zastupitelství jen sdělovalo, že je to obchodní spor. Společnost kvůli tomu již podala stížnost k Nejvyššímu státnímu zastupitelství.

Trestní oznámení padlo loni i z druhé strany, a to kvůli uzavření smlouvy Wake s jiným distributorem než s Wake Pharmou. Podle Vlka ale bylo jediným smyslem tohoto oznámení, aby se zástupci Wake Pharmy dostali k citlivým údajům ze smluv mezi Wake a Ústavem makromolekulární chemie Akademie věd, který Hemagel vyvinul.

Přemyslovi Jirákovi spojenému s Wake Pharmou k tomu měl pomoci komisař Valdemar Martínek, vedoucí policejního oddělení hospodářské kriminality v Praze 1. A to ve fázi vyšetřování, kdy to prý bylo nezákonné. To ovšem zástupkyně ředitele obvodního ředitelství Policie ČR pro Prahu 1 Dana Tulová odmítla. „Npor. Mgr. Martínek nechal nahlédnout do spisu pouze zmocněnci poškozeného – a to firmy Wake Pharma, nikoli panu Přemyslu Jirákovi, zcela v souladu s trestní řádem,“ sdělila.

Etické problémy nemáme