Brněnská firma Y Soft Ventures investuje miliony korun do záchrany stromů

Pomocí moderních technologií dokáže firma ARBO Technologies prodloužit životnost stromů a zamezit jejich zbytečným úhynům nebo kácení. (ilustrační foto)

Pomocí moderních technologií dokáže firma ARBO Technologies prodloužit životnost stromů a zamezit jejich zbytečným úhynům nebo kácení. (ilustrační foto) Zdroj: Prazskestromy.cz

Pomocí moderních technologií dokáže firma ARBO Technologies prodloužit životnost stromů a zamezit jejich zbytečným úhynům nebo kácení. (ilustrační foto)
Pomocí moderních technologií dokáže firma ARBO Technologies prodloužit životnost stromů a zamezit jejich zbytečným úhynům nebo kácení. (ilustrační foto)
Brněnská firma Y Soft Ventures investuje nižší miliony korun do ekologického startupu.
Tuzemský startup ARBO Technologies pečuje o stromovou zeleň.
5
Fotogalerie

Trend udržitelného podnikání proniká i do Česka. Brněnská investiční společnost Y Soft Ventures se podle zjištění deníku E15 rozhodla podpořit jihomoravský startup ARBO Technologies, který za pomoci moderních technologií pečuje o městskou zeleň. „Investice má hodnotu několik set tisíc eur neboli nižších milionů korun a pomůže startupu etablovat se na středoevropském trhu,“ sdělil deníku E15 Managing Partner v Y Soft Ventures Miloš Sochor.

Firma ARBO Technologies, která byla založena letos v únoru, zatím nezveřejnila žádné hospodářské výsledky a pracují pro ni jen jednotky zaměstnanců. Investora však zaujal dopad její činnosti na klima a životní prostředí. 

„S ARBO jsme průběžně pracovali téměř rok před uzavřením investice, a díky tomu jsme měli možnost přesvědčit se o schopnostech týmu kolem Ondry Kolaříka a vidět, jak na jejich produkty reagují odborníci z Česka i ze zahraničí,“ vysvětluje Sochor.

„Sama investice pro nás byla až druhotnou motivací. Hledali jsme zejména partnera, který náš tým obohatí o know-how budování globálních produktů, což Y Soft Ventures bezesporu splňuje,“ zdůraznil šéf a zakladatel ARBO Technologies Ondřej Kolařík.

Kolaříkův startup využívá softwarové nástroje ke sběru dat o stromech. Tyto informace potom analyzuje, aby mohl rostlině poskytnout co možná nejlepší péči. Firma tvrdí, že díky tomu dokáže stromům prodloužit životnost a zamezit jejich zbytečným úhynům nebo kácení. Pomáhá tak městům a dalším veřejným i soukromým organizacím a subjektům spravovat mimolesní zeleň a zajišťovat její bezpečnost.

„Stromy mají hodnotu pro celou společnost. Vzhledem k jejich dlouhověkosti je případná ztráta každého stromu nenahraditelná,“ uvádí firma. Zároveň také připomíná, že jakkoli je výsadba dřevin pro planetu zásadní a potřebná, není to samospásné řešení. 

„Pokud dochází k poškozením a předčasným úhynům stromů, bývá životní prostředí zbytečně zatěžováno. I tomu chceme s ARBO předcházet,“ zmiňuje Kolařík. Startup se už podílí na několika milionových zakázkách zaměřených na sběr dat o rostlinách v okolí komunikací napříč Českou republikou.

Péče o dřeviny se v posledních letech rozrůstá v miliardový byznys. V Česku se jí věnuje i společnost Safe Trees. Brněnský startup CleverFarm zase používá moderní technologie k analýze a efektivnějšímu spravování zemědělské půdy.

Snahy o ochranu klimatu a udržitelný rozvoj se promítají do většiny podnikatelských odvětví všude ve světě. Vzhledem k plánům Evropské unie dosáhnout do roku 2050 uhlíkové neutrality bude ohled na životní prostředí do budoucna pro podnikatele v podstatě povinností. 

Vše, co potřebujete vědět o klimatických cílech Evropské unie:

Video placeholde
• Videohub