Červíček: Zdůvodnění mého odvolání je absurdní, podám rozklad

Martin Červíček

Martin Červíček Zdroj: ctk

Odvolaný policejní prezident Martin Červíček zkritizoval přezkumné řízení, na jehož základě jej ministr vnitra Martin Pecina v úterý zbavil funkce. Bylo prý účelové, nezákonné a jeho výsledek bylo možné předvídat vzhledem k Červíčkovým sporům s Pecinou. Proti rozhodnutí Peciny se bude bránit podáním rozkladu. Pokud Červíček dostane svoji kauzu k soudu, má podle právníků velkou šanci na úspěch.

Červíček upozornil, že ministrova poradní komise nezpochybnila samotné jeho jmenování policejním prezidentem. „Nezákonnost je spatřována v tom, že jsem nebyl odvolán tím nejsprávnějším náměstkem policie. Mně to připadá absurdní,“ řekl s tím, že komise dostatečným způsobem nezjistila skutečný stav věci a Pecina postupoval od samého počátku jinak, než bývá u policie běžnou praxí.

Odvolaný policejní prezident zopakoval, že skutečným důvodem jeho odstranění bylo to, že odmítl Pecinovy návrhy na personální změny v policii. Ministr chtěl podle Červíčkova dřívějšího vyjádření odvolat šéfy protikorupční policie a tří krajských ředitelství. „Myslím, že ten kámen úrazu je v tom, jakým způsobem má fungovat protikorupční útvar,“ poznamenal.

Pecina zdůvodnil odvolání Červíčka tím, že předloni v srpnu po obvinění Červíčkova předchůdce Petra Lessyho neuvolnil Červíčka z jeho tehdejší funkce náměstka policejního prezidenta další z náměstků Pavel Osvald, nýbrž tehdejší ministr vnitra Jan Kubice.

Podle Peciny tak došlo k výraznému pochybení, kvůli němuž bylo nutné Červičkovo nezákonné jmenování zrušit. Ministr tím současně vyřešil zhruba měsíc trvající dvojvládí v čele policie, které nastalo poté, co Pecina vrátil soudem očištěného Lessyho do služebního poměru.

Pecinovo strašné faux pas

Oslovení známí právníci se ale staví na stranu Červíčka. „Z hlediska práva argumentovat tím, že když byl někdo špatně odvolán ze své předchozí funkce, tak nemůže zastávat funkci novou, je nepřípustné,“ řekl ČTK advokát Václav Vlk. Podle něho by tento postup byl protiprávní pouze v případě, že by Červíček se jmenováním do čela policie nesouhlasil.

„Kdyby on s tím nesouhlasil, tak by to byla jiná situace, ale on s tím souhlasil. To znamená, že toto není překážka, která by zabránila jmenování do funkce policejního prezidenta,“ míní Václav Vlk.

Podle advokáta Jaroslava Ortmana je Pecinův důvod pro Červíčkovo odvolání pouze zástupný a Lessyho navrácení do funkce pak prý účelové. „Je to těsně před jmenováním nové vlády a já to vidím jako strašné faux pas ze strany pana Peciny. Já to skoro vidím jako zneužití pravomoci veřejného činitele,“ myslí si právník.

Kubice se Lessyho zbavil, Pecina ho přijal zpět
Policejního prezidenta Petra Lessyho od policie propustil v srpnu 2012 tehdejší ministr vnitra Jan Kubice poté, co byl obviněn z toho, že nechal uniknout do médií negativní informace o náměstkovi krajského policejního ředitelství ve Zlíně Jaroslavu Vaňkovi. Obvodní soud však následně Lessyho zprostil viny, odvolací pražský městský soud pak trestní řízení zastavil s argumentem, že ve stejné věci již bylo rozhodnuto v kázeňském řízení.
Lessyho vrátil Pecina do služebního poměru navzdory doporučení své poradní komise začátkem prosince, čímž vzniklo dvojvládí v čele policie. Protože se Červíček odmítl funkce dobrovolně vzdát, Pecina zahájil správní řízení přezkoumávající zákonnost jeho jmenování. Červíček však naznačil, že Pecina proti němu postupuje, protože odmítl ministrovy návrhy na personální změny v policii. Ministr chtěl podle Červíčka odvolat šéfy protikorupční policie a tří krajských ředitelství.

Od dnešního dne je jediným policejním prezidentem Lessy, Červíček se vrátil do funkce jeho náměstka pro službu kriminální policie a vyšetřování. Oba muži se však dnes dohodli, že Červíček nastoupí na dovolenou a funkci náměstka bude i nadále vykonávat současný náměstek Václav Kučera.

Rozhodnutí i dění, které rošádě v čele policie předcházelo, Červíček označil za nebezpečný precedent, na jehož základě by se mohl v budoucnu každý vypořádat s nepohodlným policejním prezidentem nebo uvnitř sboru i s ostatními policisty. Proto se v případě, že ministerstvo vnitra jeho rozkladu nevyhoví, obrátí se správní žalobou na soud, který by měl celý spor nezávisle posoudit.

Bývalý policejní prezident Martin Červíček vystoupil 8. ledna na tiskové konferenci ke svému odvolání.Bývalý policejní prezident Martin Červíček vystoupil 8. ledna na tiskové konferenci ke svému odvolání. | ctk„Je potřeba, aby někdo nezávisle a jasně řekl, jestli je tohle možné, nebo není možné v České republice takovým způsobem řešit,“ řekl Červíček na středeční tiskové konferenci (foto: ČTK).

Pokud ministr rozkladu Červíčka nevyhoví, situace kolem Lessyho a Červíčka se zřejmě potáhne měsíce. Kandidát na ministra Milan Chovanec totiž v úterý prohlásil, že nechce vybírat nového policejního prezidenta do doby, než bude situace kolem Červíčka vyřešena, tedy než případně rozhodne soud.

Chovanec dnes řekl, že je pro něj nová informace, že podle Červíčka ministrova poradní komise neměla všechny dokumenty a důkazy, které poskytoval. Pokud se Chovanec stane ministrem vnitra, chce podrobně prozkoumat výsledek rozkladu, o který Červíček hodlá požádat.

„Pokud bylo postupováno protiprávně, pokud právní posudek, který si bezesporu, budu-li ve funkci, nechám zpracovat, toto potvrdí, tak mi nezbude nic jiného, než pana Červíčka vrátit do funkce,“ řekl ČT Chovanec.