Češi pošlou vojenské lékaře na pomoc Slovensku

Zdravotnictví, operace

Zdravotnictví, operace Zdroj: 7 Brno

Vláda odsouhlasila vyslání třicítky vojenských lékařských odborníků na pomoc Slovensku, které ochromily hromadné odchody lékařů. Sdělily to dobře informované zdroje z vlády. Česko poskytne například 11 chirurgů, 10 anesteziologů, dva traumatology a dva internisty. Dále pak rentgenology a psychiatry a také například jednoho urologa.

Prezident Václav Klaus, který se zůčastnil jednání bezpečnostní rady státu, novinářům řekl, že považuje stávku za „mimořádnou nezodpovědnost“. „Je to mimořádná nezodpovědnost těchto lidí, že si s námi všemi pohrávají, takže nakolik těch pár lékařů našich tomu pomůže, nebo ne, nemohu posuzovat,“ uvedl Klaus. Poznamenal, že jeho názor na stávky podobného typu je známý, věčný a neměnný.

O náklady na vyslání lékařů se rozdělí Praha a Bratislava; česká strana svou část spočetla podle informací ČTK až na 2,5 milionu z peněz ministerstev obrany a zdravotnictví. „Vše bude hrazeno z rozpočtových kapitol a zejména slovenskou stranou,“ uvedl zdroj.

Na Slovensku dalo výpověď původně přes 2 tisíce lékařů, část jich výpověď stáhla, ve středu jich bylo ve výpovědi ještě 1 200 z celkových asi 7 tisíc. Kritický stav je podle informací české vlády ve čtyřech nemocnicích, asi 16 z 90 je ohrožených, ale fungují.

I když slovenská vláda vyhlásila kvůli situaci nouzový stav a lékaři měli povinně přijít do práce, část z nich ve čtvrtek zůstala i tak doma. Někteří zdravotníci údajně už ve středu nastoupili na nemocenskou. K tomuto kroku je vyzývali i odboráři.

Slovensko řeší situaci s výpověďmi lékařů zatím odlišně než Česko, kde vláda na jaře protestujícím lékařům ustoupila a v memorandu jim slíbila výrazný růst platů. Lékaři pak výpovědi stáhli a v nemocnicích zůstali. Další kolo jednání na Slovensku v noci na čtvrtek opět v otázce mezd ztroskotalo. Český ministr zdravotnictví Leoš Heger nechtěl zatím komentovat odlišný postup obou vlád.