Česká ekonomika příští rok přidá, odhady růstu se ale zásadně liší

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Euro Martin Pinkas

O kolik v příštím roce vzroste česká ekonomika, zůstává zatím stále otázkou spíše pro věštce. Zatímco poslední predikce ministerstva financí předpokládá v roce 2014 růst o 0,8 procenta, nejoptimističtější odhady počítají podle průzkumu deníku E15 i s trojnásobkem.

Nejvíce Česko favorizuje francouzská BNP Paribas. Podle jejích odhadů by měla domácí ekonomika napřesrok posílit o 2,6 procenta. Jedno procento růstu HDP představuje zhruba 40 miliard zboží a služeb navíc, jež česká ekonomika vyprodukuje.

Co analytický dům, to jiný názor na to, co růst ekonomiky zařídí. Například podle agentury Moody’s bude významným impulzem prudký nárůst spotřeby domácností. Ta by se měla zvýšit v příštím roce o 3,1 procenta. Moody’s předpokládá růst českého HDP v roce 2014 o 2,2 procenta. Podle jiných se o růst po letech přičiní státní kasa. „Ukončení procesu fiskální konsolidace bude významným růstovým faktorem,“ uvádí Jiří Škop z Komerční banky. „Fiskální politika přitom působila v Česku dva roky proti hospodářskému růstu,“ dodává Michal Brožka z Raiffeisenbank.

Naopak nad letošním vývojem ekonomiky panuje mezi analytiky relativní konsenzus: České hospodářství by mělo propadnout o 0,9 procenta. Analytici své predikce nevylepšili ani po překvapivě silném růstu ve druhém čtvrtletí. „Vyšší růst HDP ve druhém čtvrtletí náš názor na celoroční vývoj české ekonomiky vůbec neovlivnil,“ potvrdil Petr Dufek z ČSOB.

„Úpravu naší prognózy směrem nahoru neplánujeme,“ potvrzuje Jiří Škop z Komerční banky. Svůj odhad vývoje české ekonomiky po druhém čtvrtletí přepsala pouze Patria Finance. „Snížili jsme odhad letošního propadu z 1,4 na jedno procento,“ uvádí za společnost David Marek.

Hrozbou pro české hospodářství zůstává politická nejistota. „Ekonomiku trápí nepředvídatelnost hospodářské politiky a absence stabilní vlády s jasnou ekonomickou vizí,“ říká Michal Brožka z Raiffeisenbank. Pomoci mohou zahraniční trhy. „Ve druhém pololetí očekávám oživení průmyslu díky exportu, od příštího roku by se měla přidat spotřeba domácností,“ uvádí Martin Lobotka z České spořitelny. „Očekáváme rovněž nárůst investiční činnosti firem,“ říká David Marek.