Česko plánuje nové diplomatické úřady, zaměří se na obchod

Česko, diplomacie

Česko, diplomacie Zdroj: mzv.cz

Dosavadní trend zavírání českých diplomatických misí kvůli úsporám se obrací. Ministerstvo zahraničí oznámilo, že chce nejpozději v prvním pololetí roku 2013 otevřít nové zastupitelské úřady v Kataru, Senegalu, Barmě, Srí Lance a Kolumbii. Posílit se mají také mise v Iráku, Afghánistánu a Libyi. Ministerstvo ale zdůraznilo, že dál počítá spíše s pružnější sítí menších úřadů, které budou moci lépe reagovat na vývoj hospodářské situace v zahraničí.

České zastupitelské úřady mají být úsporné a víc by se měly zaměřit na podporu exportu. Forma nových zastoupení se teprve řeší, oznámilo ministerstvo.

Trend spojování zastoupení částečně pokračuje - Česko uzavře mise v Lucemburku a při UNESCO v Paříži. Úlohu zavřené mise v Lucemburku má převzít česká ambasáda v Belgii. Agendu rušené stále mise ČR při sekretariátu UNESCO převezme ambasáda ve Francii, uvedl první náměstek ministra zahraničí Jiří Schneider.

Ministerstvo se chce také zbavit „přítěže“ některého movitého a nemovitého majetku českých zahraničních zastoupení a takto ušetřené peníze pak využít k rozšíření počtu malých flexibilních zastupitelských úřadů či konzulátů.

Ministerstvo zahraničí začalo s přípravou změn v síti českých ambasád v roce 2011. Tehdy se hovořilo o tom, že kvůli šetření bude muset Česko v budoucnu spojovat svá konzulární zastoupení s ostatními zeměmi EU. To už se děje například v rámci zemí visegrádské čtyřky třeba v Jihoafrické republice. Kvůli dalším úsporám by ministerstvo mohlo začít podstatně omezovat počet svých pracovníků vysílaných na česká velvyslanectví a naopak víc najímat na práci místní lidi.

V roce 2008 tvořila síť českých velvyslanectví a generálních konzulátů 90 diplomatických misí a 21 generálních konzulátů. Pak se jejich počet snižoval, protože diplomacie některé z nich zavřela. V poslední době bylo zrušeno velvyslanectví v Kongu, Venezuele, Keni, Jemenu a Kostarice či generální konzulát v indické Bombaji. Opoziční ČSSD zavírání zastupitelských úřadů v cizině kritizovala.