Česko podpoří otevření přístupových jednání EU s Albánií

Tirana, Albánie,

Tirana, Albánie, Zdroj: Kj1595 , CC BY-SA 4.0, wikimedia

Česko podpoří zahájení přístupových jednání EU s Albánií, jakmile se Evropská komise usnese, že Tirana naplnila všechny potřebné požadavky. Po jednání se svým albánským protějškem Ditmirem Bushatim v Tiraně to prohlásil český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Albánská vláda usiluje o otevření přístupových rozhovorů před koncem letošního roku.

„Česká republika podpoří zahájení, jakmile se Evropská komise usnese, že Albánie naplnila požadavky,“ uvedl Zaorálek na tiskové konferenci. Souhlas všech členských zemí EU je pro otevření procesu vstupu do EU nezbytný. Podle Zaorálka Albánie v poslední době prokázala, že pomáhá udržet stabilitu regionu. Právě stabilní Balkán je podle jeho slov zájmem nejen Česka, ale celé Evropy. „Albánie má dobré vztahy se sousedy jako jeden z cílů své zahraniční politiky, což je něco, co můžeme jenom podpořit,“ soudí Zaorálek.

Ministři se věnovali také možnostem ekonomické spolupráce mezi Českem a Albánií. Zaorálek vidí šanci pro české firmy v plánu na obnovení železniční sítě v regionu, výstavbě plynovodu nebo v rychle se rozvíjející turistice. Vlaky české výroby jezdily po albánských tratích v minulosti, některé v dosti zchátralém stavu byly vidět i v turistickém letovisku Drač. „Mluvili jsme o konkrétních možnostech pro naše společnosti. Z naší strany je velký zájem o stavbu železnic, rozvodu plynu a také v cestovním ruchu,“ řekl Zaorálek.

Česká republika podpoří zahájení, jakmile se Evropská komise usnese, že Albánie naplnila požadavky

Šéf české diplomacie se dopoledne zúčastnil setkání ministrů zahraničí zemí západního Balkánu v Drači, na němž byl přítomen také eurokomisař pro rozšíření a sousedskou politiku Johannes Hahn. Zaorálek na schůzce mluvil za celou visegrádskou skupinu, do níž kromě Česka patří ještě Slovensko, Maďarsko a Polsko. Balkánským zemím navrhl společné konzultace zahraničněpolitických otázek a pomoc ve snaze o vstup do EU.

Český ministr absolvoval také několik bilaterálních schůzek s představiteli Albánie. V albánském hlavním městě Tiraně hovořil s předsedou parlamentu Ilirem Metou nebo prezidentem země Bujarem Nishanim. Po schůzce s ministrem Bushatim Zaorálka má v plánu ještě jednání s předsedou albánské vlády Edim Ramou.