Česko pošle do jednotek rychlé reakce NATO 800 vojáků

AČR

AČR Zdroj: ČTK

AČR
AČR
3
Fotogalerie

Česká armáda by měla přispívat do aliančního projektu vyšší připravenosti pozemní jednotkou o velikosti praporu, tedy asi 800 vojáky a zhruba 200 kusy techniky. Na setkání s novináři to řekl náčelník generálního štábu Aleš Opata. Vojáci nyní analyzují své možnosti. O projektu ve středu a ve čtvrtek jednali v Bruselu za účasti ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO) ministři obrany zemí NATO.

Zástupci zemí NATO se shodli, že do roku 2021 spustí koncept označovaný jako „4x30“, který znamená, že aliance bude mít připravených k akci do 30 dnů od vydání rozkazu 30 mechanizovaných praporů, 30 letek a 30 bojových plavidel.

Zástupci ministerstva obrany a armády poznamenali, že NATO nemá v tomto ohledu problém se zajištěním námořních a vzdušných sil, zaktivování a přesun pozemních sil je ale logisticky náročnější. Opata novinářům řekl, že Česká republika není v rámci NATO vnímána jako malá země s malou armádou, požadavek na ní proto bude zajistit pozemní síly v rozsahu jednoho praporu. Což znamená asi 800 vojáků a 200 až 210 kusů bojové techniky.

Podle Opaty nyní armáda své možnosti analyzuje, vliv na to bude mít i proces její modernizace. Obrana má v současné době před sebou projekty na nákup nové techniky v řádu desítek miliard korun. Opata zdůraznil, že u jednotky, kterou nakonec armáda nabídne, bude muset zaručit plnou připravenost a její kompletní zabezpečení.

Účelem konceptu 4x30 je zajistit v případě ozbrojeného konfliktu přesun významného množství sil do místa ohrožení. Část vyčleněných sil obstará USA, další zajistí zbytek spojenců. Opata odmítl, že by NATO mělo oproti Rusku k dispozici malé množství sil. „NATO má daleko větší potenciál než má současné Rusko,“ podotkl.