Česko si půjčuje nejlevněji v EU. Na úrocích ušetřilo nejvíce na světě

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí Zdroj: E15

Česko slaví unijní prvenství, pokud jde o financování domácího dluhu. Žádná vláda v Evropské unii nezíská momentálně peníze levněji. Investoři tak zemi hodnotí jako nejdůvěryhodnějšího dlužníka napříč osmadvacítkou.

Za desetiletou půjčku Česko zaplatí 0,46 procenta ročního úroku, tedy nejméně v dějinách země. Unijní dvojce na soupisce dlužnických renomé, Německu, vyjde obdobné financování o desetinu dráže.

České republice dokonce patří i světový primát, a to z hlediska propadu úrokových nákladů ze státních dluhopisů během uplynulých dvanácti měsíců. Sazba za desetiletou půjčku se totiž smrskla na pětinu úrovně z ledna loňského roku. Levněji sežene peníze na finančních trzích pouze Japonsko a Švýcarsko.

„Příčinou je kombinace nadbytku peněz ve finančním systému, regulatorních vlivů, kdy banky a další finanční instituce jsou nuceny držet nízkoriziková aktiva, tedy především státní dluh, relativně nízkého objemu emisí očekávaném v tomto roce jak v Česku, tak v Německu, i relativní bezpečnosti Česka. Mimo jiné to vypovídá o tom, že se finanční systém a investoři ještě ani zdaleka nevzpamatovali ze šoku finanční krize 2008,“ uvádí Luboš Mokráš z České spořitelny.

Poptávka českých bank

Experti zdůrazňují, že rozhodujícím faktorem propadu úroků z dluhopisů české vlády je enormní poptávka českých bank, které nákupem českého dluhu řeší přebytek peněz ve svých rozvahách. Tradiční bankovní byznys, poskytování úvěrů, totiž trpí na úbytě, poptávka po půjčkách je zejména ze strany podniků velmi slabá. Důvodem je dostatek vlastních zdrojů, ale i opatrnost ohledně budoucího vývoje, která se projevuje stále ještě relativně nižší investiční aktivitou.

„Výnosy českých státních dluhopisů by se v nadcházejících měsících měly pohybovat na současných nízkých úrovních kvůli spekulacím, že ECB začne nakupovat státní dluhopisy zemí eurozóny, aby zvýšila likviditu a povzbudila ekonomický růst a inflaci, příznivě bude na korunové výnosy působit i zodpovědná fiskální politika,“ dodává Tomáš Holinka z Mooody's Analytics.