Český fenomén: Lidé loni nasbírali houby za pět miliard

Hřib smrkový

Hřib smrkový Zdroj: Sedmicka

Českým národním fenoménem je sběr hub. Lidé si podle zprávy loni přinesli z tuzemských lesů rekordních 33 tisíc tun hub v přepočtu za 5,388 miliardy korun. Sběru hub se věnuje 76 procent českých domácností, na jednu z nich připadlo v průměru 7,95 kilogramů hub. Úměrně s nárůstem houbařů stoupá i celková návštěvnost lesů. Jeden Čech tak loni do lesa zavítal v průměru skoro 26krát.

Data vyplývají ze Zprávy o stavu lesa a lesního hospodářství ČR v roce 2013, kterou vydalo ministerstvo zemědělství. Objem sběru lesních plodin v letech však výrazně kolísá.

Je totiž silně ovlivněn jejich úrodou, která závisí hlavně na počasí. Slabší produkce naopak zvyšuje jednotkové ceny lesních plodin. Finanční vyjádření sběru proto nemusí odpovídat poklesu objemu sebraných plodin.

Češi hub ročně nasbírají v průměru více než 21 tisíc tun, v peněžním vyjádření za více než dvě miliardy korun. V příznivém roce 2011 například sběr hub dosáhl téměř 30 tisíc tun, loňský rok byl tedy ještě o jednu tunu lepší.

Stín na uváděná pozitivní čísla vrhá nevhodné a někdy až trestuhodné chování některých houbařů – návštěvníků lesů, s jehož důsledky se musí potýkat pracovníci státního podniku Lesy ČR.

Podnik ví, o čem mluví. Obhospodařuje více než 1,3 milionu hektarů lesního majetku, což představuje šestinu plochy ČR a zhruba polovinu lesů v Česku, a pečuje o více než 38 tisíc kilometrů vodních toků, tedy přibližně o jednu třetinu délky vodních toků a bystřin v ČR.

Program 2020 pro veřejný zájem

Mezi hlavní prohřešky části houbařů patří neoprávněné vjezdy auty přímo do lesů nebo ponechávání aut na lesních cestách. Ve snaze omezovat nelegální vjezdy aut podnik v rámci „Programu 2020 – zajištění cílů veřejného zájmu u LČR“, postupně upravuje stávající odstavné plochy při vjezdech do lesů na parkoviště pro návštěvníky lesa. Při výstavbě nových cest se s touto možností počítá.

V hojné míře po sobě část houbařů v lesích také zanechává spoušť v podobě odhozených odpadků. V lesích zůstávají odpadky v podobě plastových lahví od pití, obalů od jídla, pytlů s komunálním odpadem nebo použitých toaletních potřeb.

Někdy se i odhození jednoho odpadku stává základem budoucí černé skládky. Likvidace odpadků stojí Lesy ČR značné finanční prostředky dosahujících až milionů korun ročně.

Trpí porosty i zveř

Lesníci velmi často evidují také poničené oplocenky mladých stromů, rušení klidu lesní zvěře či volné pobíhání psů. Zmiňovanými poškozeními se například do původně oplocených porostů dostává zvěř, která mladé stromky poškozuje okusem. Stromky jsou pak deformované nebo hynou.

Celkové škody tak dosahují celostátně řádů statisíců korun, dle velmi hrubých odhadů způsobí houbaři v lesích spravovaných Lesy ČR například v Jihomoravském kraji ročně poškození zhruba 10 až 20 procent oplocenek, což představuje řádově škody v rozmezí 200 až 300 tisíc korun.

„V rámci prevence negativních jednání, vzhledem ke zvyšujícímu se výskytu negativních jevů, stále úzce spolupracujeme s místními složkami Policie ČR, obecními či městskými policiemi a také úřady obcí, měst i krajů,“ podotkl výrobně technický ředitel Lesů ČR Václav Lidický.