Chybí peníze na vězně a advokáty ex-offo

vězení, kriminalita

vězení, kriminalita

Zatímco letos musel být rozpočet ministerstva spravedlnosti kvůli trvale narůstajícímu počtu vězňů ve výkonu trestu zvýšen o 400 milionů korun, návrh na příští rok s touto částkou nepočítá. Vedle toho se neustále zvyšují náklady na advokáty ex-offo, kterým jen loni stát dohromady zaplatil 728 milionů.

A do třetice: Kvůli růstu DPH se zvýší ceny potravin či oblečení pro vězně. To jsou hlavní argumenty, pomocí nichž chce šéf rezortu Jiří Pospíšil (ODS) příští měsíc přesvědčit ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09).

„Vězeňství by bez potřebných financí nebylo schopna ani základního fungování. V tomto duchu připravujeme materiál, který předložíme vládě,“ uvedla mluvčí Pospíšilova úřadu Tereza Palečková.

Podle ní už nelze šetřit ani na mzdách, kde bylo letos dosaženo předpokládaného desetiprocentního poklesu. „Na rozdíl od jiných oblastí veřejné správy činí podíl mandatorních výdajů ministerstva spravedlnosti zhruba 84 procent a vzhledem ke snižování rozpočtu tento poměr stále roste. Přitom průměrný plat v justiční administrativě je téměř o šest tisíc korun nižší než je průměr v podnikatelské sféře,“ vypočítala Palečková.

Rezort má příští rok podle návrhu ministerstva financí hospodařit s 20,3 miliardy, což je o půl miliardy až jednu miliardu méně než je prý potřeba. Po odečtení nákladů na mzdy a sociální dávky zbude na provozní výdaje asi 4,16 miliardy. V roce 2010 měl úřad na stejné výdaje asi 5,03 miliardy, letos má zhruba 4,8 miliardy

Další finance by ministerstvo potřebovalo na nejnutnější investice. Kvůli jejich nedostatku už rozhodlo o zrušení projektu nové věznice v Rapoticích na Třebíčsku. Naopak nezbytné je vybudování justičního areálu v Ústí nad Labem, současné sídlo tamního soudu a státního zastupitelství je na pokraji uzavření. Navíc se odsouvají desítky větších či menších oprav ve věznicích nezbytných alespoň k zakonzervování jejich současného stavu.