Čmejla a Diviš se odvolali proti propadnutí svého majetku ve prospěch Švýcarska

Jiří Diviš

Jiří Diviš Zdroj: Michaela Szkanderová

Miliardáři Marek Čmejla a Jiří Diviš nesouhlasí s českým uznáním švýcarského rozsudku v kauze Mostecké uhelné společnosti (MUS), podle nějž má část jejich majetků propadnout ve prospěch Švýcarska. Proti listopadovému rozhodnutí pražského městského soudu se oba odvolali, sdělila Monika Neumannová z tiskového oddělení Vrchního soudu v Praze, který se bude odvoláními zabývat.

U Čmejly má majetek, kterého se rozhodnutí týká, hodnotu zhruba 5,2 miliardy korun, u Diviše přibližně 915 milionů korun. Čmejla by přišel o stavby a pozemky v Ústeckém a ve Středočeském kraji a v Průhonicích a také o akcie firem ČEZ a Telefónica. Divišovi by měly propadnout nemovitosti na Chebsku a v centru Prahy, akcie a peníze z bankovního účtu.

„Obecné odvolací námitky směřují do porušení práva na účinnou obhajobu a tlumočení, porušení presumpce neviny a porušení práva na opravný prostředek,“ popsala Čmejlovo odvolání Neumannová. K Divišovi dodala, že v jeho případě se odvolalo i ministerstvo spravedlnosti.

Švýcarsko Čmejlu potrestalo za podvod a praní špinavých peněz dvouletou podmínkou, Divišovi uložilo podmíněný trest v délce 20 měsíců. Součástí verdiktu je rovněž zmíněné propadnutí takzvané náhradní hodnoty ve prospěch Švýcarské federace.

Když byl švýcarský rozsudek definitivní, zastavil pražský městský soud počátkem loňského roku Čmejlovo i Divišovo stíhání v české větvi kauzy MUS, protože se stalo nepřípustným. Švýcarská prokuratura se už předtím obrátila na české ministerstvo s žádostí o uznání propadnutí majetku, přičemž argumentovala Úmluvou o praní, vyhledávání, zadržování a konfiskaci výnosů ze zločinu. Pražský městský soud proto předloni část Čmejlova i Divišova majetku zajistil.

Čmejla se s Divišem dělí o 57. až 58. příčku žebříčku nejbohatších Čechů a Slováků, který loni sestavil deník E15. Hodnotu majetku vyčíslil u každého z nich na 9,4 miliardy korun, přičemž část těchto příjmů pochází z prodeje podílu ve Škodě Transportation skupině PPF. Oba muži vinu v kauze nezákonného ovládnutí a vytunelování Mostecké uhelné vždy odmítali. Šestapadesátiletý Čmejla, vystudovaný kybernetik a někdejší baskytarista skupiny Tichá dohoda, žije v Monaku. Kde se nyní nachází osmašedesátiletý Diviš, není úředně jisté - pražský městský soud označil jeho trvalý pobyt za neznámý a písemnosti mu doručoval prostřednictvím advokátů. Někdejší basketbalista dříve působil ve Švýcarsku, kde vystudoval práva.

V české větvi kauzy MUS uložil loni soud nepravomocně bývalému manažerovi těžební firmy Antoniu Koláčkovi 7,5 roku vězení a propadnutí několika set milionů korun z bankovních účtů. Bývalého generálního ředitele MUS Oldřicha Klimeckého potrestal šesti lety vězení a propadnutím peněz zajištěných policií. Oba muži také dostali pětiletý zákaz působení ve vedení firem. Manažeři včetně Čmejly podle tohoto rozsudku v roce 1998 skrytě ovládli MUS, když z ní odčerpali peníze pod záminkou zhodnocení v zahraničí. Poté vyčkali, až cena akcií klesla, a od českého státu odkoupili jeho podíl za pomoci Diviše přes firmu Investenergy za výrazně nižší cenu. Škodu způsobenou Česku vyčíslil soud na 2,37 miliardy korun. Prodej státního podílu schválila jednomyslně v červenci 1999 vláda pozdějšího prezidenta Miloše Zemana.