ČSSD: Amnestie? Dárek Klausovým kamarádům z 90. let

Jiří Dienstbier (foto E15)

Jiří Dienstbier (foto E15) Zdroj: Michael Tomes, E15

Vyhlášená manestie narazila na tvrdou kritiku z opozičních, ale i vládních řad. ČSSD uvažuje o vyvolání mimořádné sněmovní schůze - premiér Nečas by na ní měl vysvětlit, proč prezidentovo rozhodnutí podepsal, řekl předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc. Podle stranického místopředsedy a prezidentského kandidáta Jiřího Dienstbiera je rozsah amnestie extrémní a nemá v současnosti obdoby.

Za skandální pokládá Dienstbier to, že z amnestie nebyli vyloučeni lidé souzení za korupci a ekonomické trestné činy. Soudí, že byla „šita na míru“ na některé kauzy a že amnestie je dárek Klausovým přátelům z oblasti ekonomiky z 90. let. „Jinak si to neumím vysvětlit, je to nehoráznost,“ řekl Dienstbier.

Rovněž podle Tejce je amnestie široká, může demoralizovat společnost. „Řada obětí trestních činů bude žít ve velké deziluzi, protože pachatelé nebudou potrestáni,“ uvedl Tejc. Navíc podle něho hrozí to, že se lidé budou potýkat s vyšší kriminalitou. Vyvolání mimořádné schůze bude Tejc navrhovat poslaneckému klubu ČSSD.

Dienstbier by prý pochopil amnestii u méně závažných trestních činů do jednoho roku vězení. Krok ale podle něho není systémovým řešením přeplněnosti věznic. Beze změny trestní politiky budou za několik let ve stejné situaci jako nyní, dodal.

Podobně se vyjádřila i europoslankyně Zuzana Roithová. „Nedokážu pochopit, a ani se smířit s tím, že amnestie Václava Klause osvobodí tuneláře a protagonisty korupčních kauz,“ uvedla. Klaus podle ní například tisícům poškozených znemožnil domáhat se na někdejších manažerech H-Systemu odškodění a zastavil procesy, v nichž se rozplétala klubka zákulisních dohod a padala jména lidí typu Miroslava Šloufa a dalších 'kamarádů kamarádů'.

Kalousek: Amnestie nepatří do moderní ústavy

Nespokojenost a pochyby ale zaznívají i z vládních řad. Podle ministra zahraničí a předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga se prezidentská amnestie měla týkat jen lehkých činů, a ne „největších skandálů republiky“. Místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek pak dnes v pořadu Českého rozhlasu Dvacet minut Radiožurnálu řekl, že amnestie nepatří do moderní ústavy a prezident zvolený v přímé volbě by už neměl mít právo ji vyhlašovat. „Myslím si, že by se o tom měla minimálně vést debata, zda amnestie patří, nebo nepatří do moderní ústavy, a v případě, že by tento nebo jakýkoliv budoucí parlament došel k názoru, že možná nepatří, tak příslušnou novelu iniciovat,“ podotkl.

Klaus vyhlásil dílčí amnestii v úterý při příležitosti 20. výročí vzniku České republiky. Amnestie promíjí některé nepodmíněné i podmíněné trestné činy a zastavuje některá trestní stíhání. Propuštěno by mohlo být zhruba 7000 vězňů, tedy přibližně třetina všech. Někteří jsou již na svobodě.

O amnestii rozhodl také slovenský prezident Ivan Gašparovič k 20. výročí vzniku samostatného Slovenska. Mohla by se podle slovenských médií týkat asi 550 lidí.