ČSSD chce po volbách vládnout sama. Pokud získá víc jak třetinu hlasů

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: E15 Anna Vackova

Jednobarevnou vládu s podporou jedné či více stran zastoupených v dolní komoře, by rád po volbách sestavil šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Vládní spolupráci s KSČM socialisté zatím odmítají.

„Pokud by ČSSD ve volbách výrazně posílila, pak zvažujeme variantu jednobarevné vlády ČSSD,“ řekl Sobotka. Jednobarevnou vládu by mohla sociální demokracie podle předsedy sestavit jen v případě, pokud by získala dostatečně silný mandát od voličů. Za takový mandát Sobotka považuje získání minimálně třetiny hlasů. Sobotka doufá, že takového volebního výsledku se ČSSD podaří dosáhnout.

Prezident Miloš Zeman komunistické pro Haló noviny řekl, že by případnou menšinovou vládu ČSSD měla po jedno volební období podpořit KSČM. Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc však možnost koaliční spolupráce s KSČM vyloučil, menšinovou podporu ale nikoli. Předseda KSČM Vojtěch Filip se k Zemanovu vyjádření nechal slyšet, že KSČM je suverénní politickou stranou, o jejíchž krocích rozhodují volené orgány. „My se rozhodujeme svobodně a samostatně a nepotřebujeme od nikoho takhle radit,“ řekl Filip.

Už v kampani před prezidentskou volbou Zeman říkal, že je pro něj představitelné, že by v prezidentské funkci jmenoval vládu, která by se vzhledem k výsledku voleb přímo či nepřímo opírala o KSČM. Pro ČSSD stále zůstává v platnosti tzv. bohumínské usnesení, které sociálním demokratům zakazuje spolupráci s komunisty na vládní úrovni. O jeho zrušení se hlasovalo naposledy na březnovém sjezdu v Ostravě, pro bylo jen devět delegátů.