ČSSD: K vyřešení krize ve zdravotnictví povede desetinové zvýšení platů

Lékař, ilustrační foto

Lékař, ilustrační foto Zdroj: CTK

Sociální demokracie chce řešit situaci v českém zdravotnictví a udržet v něm kvalitní pracovníky. Navrhuje zvýšení tarifních platů lékařů a zdravotních sester o deset procent. O stejnou částku by se měly navýšit také platy ve školství.

Uvádí se to v Prvomájovém manifestu ČSSD, s nímž dnes vystoupil premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ve Vyškově. O krizové situaci zdravotnictví by měla v úterý jednat vládní koalice. Česká lékařská komora vyzvala vládu k vypracování záchranného plánu pro zdravotnictví.

Vedle zvýšení platby za státní pojištěnce navrhuje komora také zdravotní daň na tabák a alkohol. Pokud by z krabičky cigaret činila daň pět korun, získalo by zdravotnictví ročně navíc pět miliard korun, což by kompenzovalo zrušené regulační poplatky.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) ale odmítá peníze do zdravotnictví přidat s odkazem na „černé díry“ a mrhání prostředky. Podle Sobotky ale musí stát vyslat směrem ke zdravotníkům signál, že o ně stojí. Nedostatek například zdravotních sester podle Sobotky souvisí mimo jiné právě s platy, které jsou vyšší už i na Slovensku.

Navýšení zdravotnických platů o deset procent bude stát miliardy
Pro desetiprocentní zvýšení platů ve zdravotnictví, které dnes slíbil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), je podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) třeba najít navíc 3,5 miliardy korun pro příští rok. Celkem to má stát spolu s letošním navýšením sedm miliard korun. Náklady chce ministr pokrýt hlavně zvýšením plateb za státní pojištěnce zhruba o pět miliard korun, uvedl dnes v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

„Je to 3,5 miliardy navíc oproti letošnímu roku. Dohromady zhruba sedm miliard by potřebovaly nemocnice na to desetiprocentní navýšení,“ řekl Němeček.

Počet státních pojištěnců se pohybuje kolem šesti milionů, za každého stát platí pojišťovnám každý měsíc 870 korun. Příští rok by to mělo být zhruba 930 korun na každého, potvrdil ministr. „Naprosté minimum je toto,“ uvedl Němeček s tím, že to ČSSD už sdělila koaličním partnerům.

ČSSD se hlásí i k podpoře požadavků odborů, například v otázce růstu minimální mzdy. Minimální mzdu chce Sobotka navýšit od ledna 2017 na 11 tisíc korun, nyní činí 9900 korun hrubého. Podle Sobotky se Česku hospodářsky daří a je důležité, aby se lépe vedlo i jeho občanům. Odbory by prý měly tlačit i na růst mezd ve firmách, které mají větší zisky než v minulosti.

Podle předsedy ODS Petra Fialy je ale „tato správná myšlenka v úplném kontrastu s tím, co Sobotkova vláda dosud dělá“. „Není možné chtít po firmách zvyšovat mzdy a přitom na ně uvalovat další a další regulaci, která jim zvyšuje náklady,“ uvedl Fiala v reakci na manifest.

Současný hospodářský růst by se měl podle Sobotky odrazit také ve valorizaci penzí. Sociální demokracie bude ve vládě po svých koaličních partnerech požadovat záruky, že valorizace penzí se bude v roce 2017 pohybovat mezi 200 až 300 korunami.

„Nesmí se opakovat situace z ledna letošního roku, kdy špatný zákon, zděděný ještě po pravicové vládě, neumožnil vyšší valorizaci penzí než 40 korun,“ uvedla ČSSD v manifestu, který dnes zveřejnila na svých prvomájových shromážděních.