ČSSD nesouhlasí se zákazem veřejných zakázek pro Agrofert

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) Zdroj: CTK

Poslanci ČSSD nezvednou ruku pro změnu zákona o veřejných zakázkách, která by Agrofertu ministra financí a šefa ANO Andreje Babiše zakázala ucházet se o tyto kontrakty z erárních peněz. Dnes ráno se na tom dohodl klub sociální demokracie. Podle šéfa klubu Romana Sklenáka bylo hlasování jednomyslné. Zpřísnění zákona střetu zájmů ohledně podnikání členů vlády ale sociální demokraté podpoří.

Zdroje E15.cz se shodují, že na postupu se už včera dohodla koaliční rada, kde dalo ANO socialistům nůž na krk - pokud by pro návrh hlasovali, Babišovo hnutí by nepodpořilo zákon jako celek. Tím by bylo ohroženo čerpání evropských dotací. Opozice ČSSD kritizuje.

„Dopadne to jako vždycky. ČSSD několik dní tvrdila, že to fakt udělá, že ten konflikt zájmů oddělá a dnes se podělá,“ napsal na Twitteru předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „ČSSD si dala na billboardy heslo Stát není firma, ale nechce podpořit omezení moci Andreje Babiše. Je to pokrytecké jednání, raději měli mlčet,“ přisadil si lídr ODS Petr Fiala.

Poslaneckou sněmovnu čeká jedno z nejdůležitějších hlasováni, které může nabourat vztahy v koalici. S návrhem, který by zakázal firmách ve vlastnictví členů vlády ucházet se o veřejné zakázky přišel poslanec opoziční TOP 09 Martin Plíšek, následně pro něj získal podporu v ústavně-právním výboru.

Vedle TOP 09 a ODS ho chtějí podpořit lidovci, komunisté a Úsvit, což je dohromady 97 poslanců. Otázka je, jak se zachová šestice jejich nezařazených kolegů.

Sobotka: Zpřísnění podmínek pro podnikání ministrů podpoříme

Zpřísnění střetu zájmů ohledně podnikání členů vlády ale ČSSD hodlá podpořit, uvedl Sobotka. „Tady je postoj jasný. Říkáme ho pořád dokola,“ řekl poslancům premiér. O novele zákona o střetu zájmů by mohla Sněmovna rozhodovat zhruba za měsíc, nyní je před druhým čtením ve výborech.

Poslanec TOP 09 Martin Plíšek do ní chce přidat ustanovení, podle kterého by ministři nesměli být takzvanými ovládajícími osobami ve firmách. Těmi jsou především vlastníci, kteří mají alespoň dvě pětiny hlasovacích práv.

Podporu tomuto návrhu oznámili už dříve i lidovci. Debata se nyní vede hlavně o tom, zda by měla úprava platit už pro současné členy vlády, nebo až pro další volební období. ČSSD se přiklání k druhé variantě, okamžitá platnost by mohla být podle sociálnědemokratického poslance Jana Chvojky protiústavní.